Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

36 coronasmittades på äldreboende – sex dog

Ebba Gierow, socialchef i Ale kommun
Foto: Pressbild / Ale kommun
Genrebild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inom loppet av tre veckor insjuknade totalt 36 personer på Klockareängens äldreboende i Ale kommun. 

Sex av dem avled. 

Nu lex Maria-anmäler kommunen händelsen. 

– Vi hade målsättningen att inte få något utbrott alls och vi klarade oss ganska långt, säger socialchefen Ebba Gierow. 

Det var kring förra årsskiftet som pandemin på allvar drabbade Klockareängens äldreboende i Ale. 

17 boende och 19 ur personalen smittades inom loppet av tre veckor. 

Sex personer avled i sviterna av coronaviruset – samtliga dödsfall var bland de boende. 

Nu lex Maria-anmäler kommunen händelsen som en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 

– Det var ju ganska många medarbetare som blev smittade också och det var det som gjorde hela situationen komplicerad. Det fanns få som var friska och kunde jobba, säger Ebba Gierow, socialchef i Ale kommun.  

Händelsen ägde rum på Klockareängens äldreboende i Ale.
Foto: Ale Kommun

Förbättrar sina rutiner 

Enligt kommunens egen bedömning handlade det dels om svårigheten att få fram tillräckligt mycket medarbetare och vikarier men också begränsade lokalförutsättningar. 

– Många av rikets äldreboende är byggda för många år sedan och då hade man inte sådana här händelser i fokus, så ser det ut i hela riket. Det är trånga korridorer och utrymmen som gör det svårt att hålla avstånd samt att förvara skyddsutrustning lättillgängligt. Det är brister som jag tror väldigt många skulle kunna vittna om, säger Gierow. 

Det har snart gått ett år sedan smittan härjade på äldreboendet – men enligt Gierow jobbar man ständigt för att förbättra rutinerna. 

– Man har ju gjort absolut det bästa möjliga av de förutsättningarna som har varit förstås. Men det är klart det finns stora begränsningar i hur mycket man kan åstadkomma när det gäller just lokalförutsättningarna. Sen är det att jobba vidare med basala hygienrutiner, alla de saker i övrigt som vi vet är verksamma och fungerar. 

”Jättetragiskt”

Ale kommun har klarat sig relativt bra i pandemin. Under smittans första halvår var kommunen en av få i Västsverige som hade lyckats skydda sina äldre. 

– Det har gått jättejättebra överlag, det här är det enda större utbrottet som vi har haft. Sen har vi haft någon enstaka som blivit smittad under hela pandemin men det har inte blivit den här typen av spridning. Det är jättetragiskt förstås att det ändå blev så. Sen är det relativt lite jämfört med hur det har sett ut på andra ställen. Men det är klart, vi hade målsättningen att inte få något utbrott alls. 

SE MER: 

Agnes Fröberg, 85, vräks från sin lägenhet i Majorna i Göteborg under corona. Hennes hyresvärd ansåg att lägenheten vanvårdats och drog ärendet till hyresrätten.