Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

36-åringens täta band – med naziströrelsen

T-shirten med texten "Nationalsocialist" hittades hemma hos den misstänkte 36-åringens vid polisens husrannsakan.
Foto: Polisen och Privat

Den 36-årige mannen som nu åtalas för mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan har ett gediget brottsregister och täta band till naziströrelsen.

1993 dömdes han, bland annat, till fängelse efter en brutal misshandel av en somalisk man.

I förundersökningen redovisar flera vittnen hans högerextrema tillhörighet.

Klockan elva på måndagsförmiddagen åtalades en 36-årig man för mordet på en 23-årig tvåbarnsmamma i Trollhättan.

Den misstänkte mördaren har ett mörkt förflutet och hans brottsregister är gediget. Han har ett förflutet i nationalsocialistiska kretsar och att mannen sympatiserar med högerextrema åsikter framgår av flera vittnen i förundersökningen.

"Så gott som död"

Den döda småbarnsmammans expojkvän samtalade både med henne och med 36-åringen på mordkvällen den 30 juni. Efter en dispyt hotar då 36-åringen mannen med sina kontakter inom nazismen.

– Jag sa till honom att vi kan träffas så går vi man mot man. Han svarade att han jobbar inte så. Att han skulle leverera killar på mig, dolda högerkretsar, han skulle skicka killar på mig som skulle döda mig. "Du är så gott som död" sa han, säger ex-pojkvännen i förhör.

Sommaren 1993 misshandlades en somalisk man av ett gäng på Drottningtorget i Trollhättan. Dådet var brutalt; "en besinningslös och synnerligen rå misshandel", kallar polisen det som skedde.

Hade nazistsymboler hemma

Den somaliske mannen, då 24 år gammal, misshandlades så grovt att han var nära att dö. Mannen låg medvetslös i en vecka.

Vid polisens husrannsakan hittade polisen nazistsymboler och vit makt-musik. Polisen hittade också flera saker som kunde kopplas till bland annat Sverigedemokraterna, skrev Ttela i papperstidningen i somras.

"En skrämmande mentalitet och en okänslighet som knappast är gripbar", står det i domstolsprotokollet om brottet, skriver tidningen.

Sex personer dömdes – 36-åringen var en av dem. Då var han 16 år och fick tre månaders fängelse. Bland annat hade han hoppat på den somaliske mannens huvud.

Vid polisens husrannsakan i 36-åringens bostad, i samband med den mördade småbarnsmamman, hittas bland annat en T-shirt med texten "Nationalsocialist".