Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västra Götaland har fått 42 500 doser

Matti Sällberg berättar om olika vaccin och vilka som är bäst.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Västra Götalandregionen har fått över 42 500 doser vaccin levererade hittills, enligt Folkhälsomyndigheten.

17 000 av dem har använts, enligt officiella statistiken.

– Allt vaccin som kommer till Västra Götaland når invånarna på ett effektivt och säkert sätt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen som gick ut under tisdagsförmiddagen har över 35 000 vaccindoser mot coronaviruset levererats.

– Samarbetet kring vaccinationen fungerar mycket bra hela vägen ut till att patienten får ett stick i armen. Vi har planerat sedan tidigt i höstas och allt vaccin som kommer till Västra Götaland når invånarna på ett effektivt och säkert sätt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Senare under tisdagen meddelar Folkhälsomyndigheten att totalt 42 525 vaccindoser levererats till VG-regionen – och att ytterligare 6 825 doser väntas under vecka tre.

Folkhälsomyndigheten uppger också att det hittills använts 17 000 doser i regionen.

Leveranserna har skett enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Förra veckan började man vaccinera personal inom vård och omsorg och denna vecka kommer äldre som var först ut att vaccineras få sin andra dos. 

Dos nummer två ges till äldre

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Den här veckan börjar vi ge dos nummer två till de första patienterna i fas 1. Sen fortsätter vi med fas 2, som inkluderar medicinska riskgrupper och alla som är 70 år och äldre, det vill säga födda före 1 januari 1950. Vi presenterar en plan för deras vaccination inom kort, säger Kristine Rygge.

Vaccineringen i Västra Götaland påbörjades den 27 december i fjol och det var äldre på särskilda boenden som var först ut

Hårt tryck på vården

Denna vecka inleds också vaccinering av personer med hemtjänst, enligt pressmeddelandet från Västra Götalandsregionen.

I pressmeddelandet betonas att trycket på sjukvården i regionen är fortsatt hårt, även om såväl antal fall som inlagda på sjukhus minskade förra veckan.

Totalt konstaterades 6 033 fall vecka 2, en minskning med elva procent jämfört med vecka 1.

– En bidragande faktor till minskningen kan vara att många människor generellt är mer noggranna i vardagen och följer de råd och rekommendationer som finns. Men smittspridningen i samhället är fortfarande mycket stor och vi får inte slå oss till ro på något sätt. Risken är annars stor att det vänder snabbt uppåt igen, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

Under tisdagen vårdas totalt 478 personer varav 78 på intensivvårdsavdelning på sjukhusen runtom i regionen.

Se också:

Tidigare frågetecken i vaccinfrågan har rätats ut.