Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

34 svenska IS-krigare
och jihadister

I filmen håller Hassan Al-Mandlawi ett improviserat tal inför de två knäböjande offren som ska få halsarna avskurna.

De brutala avrättningarna i Syrien där två män fick halsarna avskurna med kniv var ett sätt för terrorrörelsen att hämnas två unga svenskar som dött i strider.

Nu kan GT avslöja hittills opublicerade uppgifter från terrormålet i Göteborg.

– Gud gav oss chansen att hämnas vår broder, säger en av de livstidsdömda männen som nu dömts till livstids fängelse.

Muamed och Mohammed växte upp runt samma asfaltsbelagda gårdar, med samma lekplatser och klippta sjuttiotalsrabatter. De är födda samma år, 1991, med bara några veckors mellanrum.

De dog också i Syrien samma år, bara med några veckors mellanrum - 21 år gamla.

– Jag kan vara ledsen och jag kan svära, men jag får honom aldrig tillbaka, säger Muameds pappa Shpend Kopriva och berättar hur sonen och barndomsvännen följdes åt under åren i Angered.

– De var grannar hela tiden, de har växt upp tillsammans, de lekte på gården och gick i skolan.

Mohammed åkte först

Och det var Mohammed som åkte ner först. Han anslöt sig till en av de islamistiska grupperingarna i Syrien och kom, enligt flera källor, att omnämnas som Abu Dharr. Shpends son Muamed åkte ner några månader senare, mot föräldrarnas vilja, och kom att kallas Abu Omar.

Namnen Abu Dharr och Abu Omar dyker upp i filmen där flera svenskspråkiga unga män med göteborgsdialekt deltar vid en avrättning då två män får halsarna avskurna. En av männen får hela huvudet avhugget inför gruppen som jublar.

– Varje kväll när jag har gått och lagt mig har jag sett ett huvud som hänger i luften, kommenterade lagmannen Ralf G Larsson den brutala filmen.

Han och andra som arbetat med målet har fått krishjälp efteråt.

"Våra bröder", "Våra unga krigare" säger en man i filmen om de döda svenskarna som de vill hämnas. Enligt tingsrätten är det den 32-årige numera livstidsdömde Hassan Al-Mandlawi som talar och den är inspelad kort efter att både Muamed och Mohammed har dött.

I filmen håller Hassan Al-Mandlawi ett improviserat tal inför de två knäböjande offren som ska få halsarna avskurna.

Improviserat tal

I filmen håller Hassan Al-Mandlawi ett improviserat tal inför de två knäböjande offren som precis ska få halsarna avskurna framför kameran.

Ibland är talet på svenska, ibland på engelska och arabiska. Större delen av talet är förvirrat och på religiöst tema, om Guds kamp mot de otrogna, men det finns också delar av talet där 32-åringen menar att Gud nu gett dem möjligheten att ta hämnd.

– Han gav oss chansen att ta hämnd för vår broder, vår broder Abu Omar. En av våra unga krigare, säger Hassan Al-Mandlawi om Shpends son från Angered, innan den första mannen ska få halsen avskuren.

När det är dags för den andre mannen att tvingas ner på knä säger den man som, enligt tingsrätten, är Hassan Al-Mandlawi, att det mordet är en hämnd för Abu Dharr och Abu Omar "och alla nära bröder från Sverige, Finland".

– Det här är hämnd för dem, säger mannen som pekas ut som Al-Mandlawi.

Den andra mannen dödas

Och därefter dödas även den andre mannen.

Lars Salkola är advokat för Hassan Al-Mandlawi som nekar till att vara den som talar på filmen. Samtidigt menar Lars Salkola att det som sägs på filmen stärker hans bild av att morden inte kan ses som terroristbrott i betydelsen att den visats upp för att sätta skräck mot ett helt samhälle eller en befolkningsgrupp. Morden har mer karaktär av hämnd.

– Men det är något som jag vill avvakta att kommentera till jag gjort min överklagan, säger Lars Salkola.

Chefsåklagare Agnetha Hilding-Qvarnström känner väl till hämnddiskussionen, men hon tycker inte att det påverkar hennes bedömningen att det är ett terrorbrott.

– Det talas om så mycket annat i det talet också. Det är ingen som åker ner och strider i ett halvår för att ta hämnd, säger hon.

Efter att Abu Omars, Muameds, pappa Shpend Kopriva fick beskedet om sonens död åkte han ner till Syrien för att leta efter sonens grav.

Men han hittade ingen.

Det säger han till Säkerhetspolisen då de förhör honom i utredningen kring terrorbrotten. Då får han också frågan om någon hört av sig och meddelat att de hämnats sonens död.

– Nej, säger pappan och menar att det skulle vara svårt att hämnas sonens död för det inte går att veta vem som dödade honom.

– Det var en attack, säger han.

Yasser Sadek, 27 Född: 1988. Lever. Skriven: Uppvuxen i Västra Frölunda, Göteborg. Internationellt efterlyst som misstänkt för inblandning i terroristbrott genom mord i Syrien våren och sommaren 2013. Enligt släkting som bestrider misstankarna är han nu i Syrien med familj.
Muhamed Kopriva Född 1991. Död april 2013. Skriven i Angered, Göteborg. Stred för al-Nousrafronten. Ses på bilder på sociala medier med en flagga som används av al-Qaida-länkade grupper.
Mohammed Ali al-Hasan Smeknamn: Abu Hammour och enligt källor Abu Dharr. Född 1991. Död 2013. Från Angered. Uppgav att han åkte ner för att bekämpa orättvisor i Syrien. Ska, enligt journalisten Per Gudmundson, ha varit ledare för svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham.
Foto: - -
Hassan Al-Mandlawi Född: 1983. Göteborg. Dömd för terrorbrott genom mord i Syrien 2013. Var prickskytt med ledande funktioner i islamistiska grupperingar under åren 2012 till 2013. Sköts i huvudet och är rullstolsbunden med allvarliga hjärnskador.
Al Amin Sultan, 30 Född 1985. Göteborg. Dömd för terrorbrott genom mord i Syrien 2013. Truckförare på Volvo som plötsligt försvann då han greps av polisen misstänkt för terroristbrott i Syrien. På bild från Syrien med bland andra Taha Shade och Jonas Aref El Hassan.
Ahmed Barre Född: 1990. En av flera i Vivalla som åkte till Syrien. Han åkte först hösten 2013 med en större grupp vänner men återvände. Åkte ner igen hösten 2014 och dödas i januari 2015. Döden tillkännagavs av en bror till andra IS-krigare.
Mustafa Suldan Född: 1997. Lever. Skriven i Lund. Publicerade en video från Kalifatet i maj i år där han poserar med automatvapen. En anhörig uppger att han plötsligt försvann utan att höra av sig, och att han är i Syrien. Andra uppgifter gör gällande att han återvänt till Sverige.
Ahmed Hassan, 25 Född 1990. Från: Fisksätra, Stockholm. En partykille i skolans festkommitté som radikaliserades. I november 2014 lades uppgifter ut på Twitter att han som IS-krigare dött i Kobane efter ett amerikanskt flyganfall.
Jiro Mehho Smeknamn: "Abu Omar Kurdi". Född: 1976. Död: Sommaren 2013. Skriven: Avregistrerad till okänt land. Innan dess i Halmstad. Drev en våldsbejakande islamistisk sajt till sommaren 2013 då han dog under stormning av en militär flygplats utanför Aleppo, Syrien.
Michael Skråmo, 30 Smeknamn: Abdul Samad, Abou Ibrahim al-Swaidi och Abdulsamad al-Swaidi. Född: 1985. Utvandrad med familjen till Syrien. Agiterande konvertit som 2005 åkte till Egypten för att studera arabiska och islam. Expressen har under lång tid sökt Michael Skråmo för kommentar.
Osama Krayem Född 1992. Skriven i Malmö. I januari 2015 postade han bild på sig själv klädd i kamouflagejacka, beväpnad med en kalasjnikov och en IS-flagga i bakgrunden. "Ma sha Allah. Du lyser bror", skrev en annan svensk.
Walad Yousef Född 1990. Skriven i Malmö. Ska ha anslutit till Islamiska staten förra sommaren. Är från den kurdiska provinsen Dohuk i norra Irak. Det är oklart om Yousef lever.
Mostafa Shade Smeknamn: Abo Steff Steff. Född: 1989. Död. Skriven: Utan formell adress sedan 2013. Innan dess Bergsjön, Göteborg. Lade under 2014 ut en bild på sig själv när han satt i ett irakiskt militärfordon bara några dagar efter att IS stormat Mosul i Irak.
Foto: - -
El Moatassem el Hassan Född 1994. Skriven i Borås. Stred för den islamistiska gruppen Jund al-Sham, kopplad till al-Qaida. Dog 2013 när han sprängde sig till döds med en bilbomb vid en vägspärr i provinsen Homs.
Foto: - -
Jonas Aref el Hassan Smeknamn: "Abu Abdur-rahman". Född 1989, död i juni 2013. Skriven i Bergsjön, Göteborg. Stred för Kataeb al-Mujahereen som senare anslöt sig till IS. Beskrivs efter sin död som martyr i sociala medier.
Abdul Ghameed Abbas, 23 Smeknamn: Abu Bakr. Född: 1991. Död: november 2014 Från Bergsjön, Göteborg. En av de första som anslöt sig till IS i Syrien. Hans liv skildrades i brittiska Channel 4. Dog kort därpå. “Våra martyrer dör aldrig", kommenterade en familjemedlem dödsfallet.
Khaled Shahadeh, 24. Göteborgare som stred för IS i Syrien eller Irak. Förekommit på en rad bilder tillsammans med IS-krigare. Expressen har sökt Shahadeh. Fadern säger till Expressen: "Jag vet ingenting".
Aala Yasin Smeknamn: "Abu Nooh". Född 1990. Uppges ha avlidit i strid i februari 2014. Född och uppvuxen i Göteborg. Stred för jihadistgrupp under IS-befäl. Dog i strid mot annan motståndsgrupp, enligt uppgift på Per Gudmundsons blogg. Hyllas som martyr.
Taha Shade Smeknamn: "Abu Ibrahim". Skriven i Bergsjön, Göteborg. Född 1987. Dödades våren 2014 i intern strid mot islamistiska rivalgruppen al-Nousrafronten. Publicerade IS-propaganda på sitt Facebook-konto.
Farah Mahamed Osman Född: 1990. Skriven i Vivalla i Örebro. Död: Januari 2015. Anslöt till terrorgruppen Islamiska staten hösten 2014. Han ska ha dödats i en amerikansk drönarattack.
Liban Qadar Född: 1991. Död: Januari 2015. Skriven i Vivalla i Örebro. Åkte till Syrien med sin äldre bror redan hösten 2013 och återvände till Örebro. Hans pappa försökte övertala honom att studera, men det gick inte. Han valde att ta sig till Syrien igen.
Mirsad Bektasevic, 28 Har stridit i Syrien för en jihadistisk grupp. Dömd till över åtta års fängelse för terroristbrott 2007. Skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo. Expressen har förgäves sökt Bektasevic.
Nabil Sadek Skriven i Tuve, Göteborg. Född 1983. Död maj-juni 2014. Befann sig, enligt journalisten och Jihad-kännaren Per Gudmundson, i Dayr az-Zawr dagarna innan han dödades. Poserade i militärkläder och skrev lovord till Allah. Bror till Yasser Sadek.
Foto: - -
Anas Khsassi, 20 Tydligt kopplad till IS på egna Facebook-sidan. Dog i Syrien i slutet av 2014. Har av mamman hyllats som en martyr på nätet. Från Angered, Göteborg. En släkting, mammans make, säger att familjen inte vill kommentera. OBS: Se "Abu Hafs".
Foto: - -
Abdeljalil Joumane Född 1990. Skriven i Angered, Göteborg. Förekom på en mängd bilder från Syrien med kända medlemmar i IS. Hans anhöriga skrev i december 2014 på Facebook att han dödats.
Omar Shahadeh Omar Shahadeh. Född: 1987. Skriven i Angered, Göteborg. Publicerade bilder på sig själv på ett IS-Instagramkonto. Efter att han dödats i strid i december 2013 hyllades han också på ett IS-konto. "Han var en omtänksam person", har hans exfru sagt till Expressen.
Foto: - -

 

"Muhajir" Är i 25-årsåldern med bosnisk bakgrund. Han berättade i en stor intervju i Expressen förra hösten att han deltagit i en lång rad strider på IS sida i Syrien. "Att få leva under en riktig islamisk stat samt utföra Jihad är något jag alltid drömt om", förklarade han.
Foto: - -
Otman el Khamlichi Smeknamn: Abou Tesnim. Född: 1979. Död i Syrien december 2013. Skriven i Spånga, Stockholm. Hyllas efter sin död på nätet av jihadister.
Foto: - -
Yassin ben Salah Smeknamn: Abu Amin Elmuhajer. Född: 1986. Död i december 2013. Var tidigare skriven i Göteborg. Poserade på bild framför IS högkvarter i Raqqa. Hyllades som martyr på nätet efter att dödats
Foto: - -
Kamal Badri Smeknamn: Abu Kamal. Född 1990. Död i januari 2013. Skriven i Bergsjön, Göteborg. Stred för Kataeb al-Mujahereen, som senare blev en del av IS. Avled enligt uppgift av granatsplitter från en pansarvagn.
Foto: - -
Bherlin Dequilla Gildo Född 1978. Ursprungligen från Göteborg. Var i Syrien från hösten 2012 till våren 2013, greps i oktober på flygplatsen Heathrow utanför London när han var på väg till Filippinierna och ställdes inför rätta för terrorism men friades.
Foto: - -
Bilal Sellman Smeknamn: "Abu Ismael". Född 1994. Dödad i november 2013. Skriven i Alby, Stockholm. Krigade med Kataeb al-Muhajereen. Lade innan dödsfallet ut IS nationalsång på sin Facebook-sida.
Hassan el Hassan Född 1993. Skriven i Borås. Dog i en eldstrid 2013 när han krigade för den islamistiska gruppen Jund al-Sham som kopplas till al-Qaida.
Foto: - -