Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

33 miljoner ska gå till hållbart resande

Hornborgasjön är ett av resmålen som besökarna tar sig till med bil.Foto: LENNART REHNMAN
Skara Sommarland är ett annat resmål som många tar bilen till.Foto: SKARA SOMMARLAND

Resandet ska bli mer hållbart i Skaraborg.

Nu ska Lidköping, Skara, Vara, Götene, Essunga och Grästorp få dela på 8,7 miljoner inom ramen för ett projekt om hållbart resande, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Totalt får projektet 33 miljoner, där de övriga miljonerna går till Varbergs kommun och Hjörrings kommun i Danmark, kommuner som också ska hitta nya lösningar på att skapa mer hållbara resor.

Starten blir januari 2020 och projektet ska pågå i två år, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Enligt en tidigare förstudie så tar 95 procent av besökarna i Skaraborg runt sig med bil i området när de besöker olika platser.

– Vi upptäckte att det fanns utmaningar i hur man tog sig runt i vårt område. Vi har stora besökströmmar i en ojämn geografi där många tar sig till besöksmål med bil, säger Marie Wennerholm, besöksnäringsstrateg i Skara kommun, till SVT.

Miljövänligt resande

Nu vill man alltså titta på alternativa lösningar där transporten blir mer miljövanlig än vad den är i dag. Enligt Marie Wennerholm handlar det inte om att få fler besökare till Skaraborg utan att i stället titta på exempelvis i vilken mån kollektivtrafik och andra lösningar kan ersätta bilismen.

– Vi ska titta på smarta och hållbara transportmöjligheter. Vi har exempelvis Skara sommarland som är Skara kommun största besöksmål där vi ska kolla på hur man kan ta sig dit hållbart. Andra exempel är Hornborgasjön, kulturarvet i Varnhem och Läckö slott, säger Marie Wennerholm.

Skara kommun skriver så här om projektet på sin hemsida:

Syftet med projektet är att öka andelen hållbara resor. Projektmålet är att utveckla, förbättra och skapa enklare tillgång till miljövänliga transportalternativ för besökare.

Projektet är en del av EU-programmet Interreg.