Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Del av över 300 meter hög mast har rasat

Cirka 200 meter av den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås rasade på söndagskvällen. Här är biten av masten som står kvar.
Foto: Joakim Eriksson / JOAKIM ERIKSSON
Polisen spärrade av området.
Foto: Henrik Åslund
Vittnet Stefan Brögger.
Foto: Henrik Åslund

Det finns en överhängande risk att den 332 meter höga Häglaredsmasten i Borås rasar ytterligare.

Omfattande avspärrningar omgärdar nu den gigantiska masten.

– Det finns risk att det finns metalldelar som kan rasa eftersom den har gått av. Vi kan inte släppa någon person nära masten i det här läget, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör för Teracom som driver masten.

Samtidigt har säkerheten vid Teracoms samtliga radio- och tv-master i landet stärkts. Och polisen blir nu allt mer övertygad om att det handlar om ett medvetet sabotage.

Under söndagskvällen rasade 200 meter av den 332 meter höga Häglaredsmasten, två kilometer öster om Borås. Den höga masten syns väl från motorvägen på riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn

Ingen person eller byggnad ska ha skadats i samband med raset. Teracom, som driver masten, i går igenom bolagets 54 stormaster runtom i landet för att utesluta brister i konstruktionen.

Samtidigt höjs säkerheten vid masterna, enligt Teracoms kommunikationsdirektör Åsa Ragnar. Väktare har extrainkallats för bevakning på flera platser runtom i landet.

– Bakgrunden är den tekniska utredningen som polisen nu genomför kring Boråsmasten där de konstaterar att de inte kan utesluta sabotage, säger hon.

Har ni haft några liknande incidenter tidigare?

– Nej, aldrig. Inget av den här digniteten att en mast rasar.

Polisen ville på måndagen inte gå ut med några detaljer kring hur masten fällts, men under dagen stärktes misstankarna väsentligt om att det rörde sig om ett medvetet sabotage av masten.

– Vi har gjort iakttagelser och fynd som styrker sabotage, sa polisens presstalesman Hans Lippens och uteslöt vid lunchtid att haveriet orsakats av bristningar i metallen eller dåligt underhåll.

– Enligt den information jag har så kan vi utesluta att raset beror på att metallen brustit av att den är gammal eller liknande.

Efter att den tekniska utredningen slutförts under eftermiddagarna stärktes misstankarna om sabotage ytterligare.

– Masten är fälld medvetet, det har varit spekulationer om flygplan och att det skulle vara någon olycka men det är helt klart uppenbart att masten är saboterad och fälld, säger Jan Johansson, utredningsbefäl vid polisen i Borås, till P4 Sjuhärad. 

Metalldelar kan rasa

Samtidigt kompliceras arbetet av att det finns en risk för mer ras utanför Borås.

– Det finns risk att det finns metalldelar som kan rasa eftersom den har gått av. Vi kan inte släppa någon person nära masten i det här läget, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör för Teracom som driver masten.

Rasrisken är också en bidragande orsak till att P4 Sjuhärads sändningar vid 15.30-tiden på måndagen ännu inte hade kommit i gång igen. Teracoms personal måste för att säkerheten ska garanteras hålla sig över hundra meter från masten.

– Man har spärrat av så att det är inom ett säkerhetsavstånd från masten. Det gör det lite krångligare att få i gång sändningarna. Vi jobbar stenhårt på att få i gång dem. Prognosen är att de kan komma i gång under eftermiddagen, säger Åsa Ragnar.

Även Myndigheten för samhällsskydd, MSB, och beredskap förklara den långa tid det dröjt för sändningarna att komma i gång med rasrisken.

– Det är nog så att det ser ut men på platsen var det också en säkerhetsrisk med att komma för nära då övriga delar av masten riskerar att rasa. Man har en säkerhetszon runt masten så inga operatörer ska bli skadade, säger Marcus Årskog, kommunikatör vid MSB.

"Det brakade till"

Stefan Brögger bor på en gård alldeles i närheten av masten. Han satt och tittade på tv när masten knäcktes.

– Ja, det brakade till. Det lät som en bomb ska jag säga. Sen försvann all el här, det blev alldeles svart. Jag tänkte att nu har väl måste gått av. Men jag märkte aldrig av några blixtar eller så.

En timme senare fick han tillbaka strömmen och han tog sig till masten.


LÄS MER: Ungdomar klättrade upp i masten dagarna före misstänkta sabotaget


– Masten hade knäckts och fallit åt Dalsjöforshållet till, den knäckte ju en hel del träd när den föll. Och alla vajrar som höll den hade fallit ned. Jag vet inte hur stor del det kan röra sig om, kanske 100 meter, kanske mer, säger Stefan Bögger.

Rubriceras som sabotage

Brottsrubriceringen kring händelsen är sabotage och både säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd för beredskap hålls informerade. Även en helikopter har cirkulerat kring området för att polisen ska få översikt.

En så kallad högmast

Brottsrubriceringen är sabotage men det är inte uteslutet att den rubriceringen kan ändras både uppåt och nedåt. Det faktum att P4, som alltså slagits ut på grund av mastraset, sänder samhällets viktiga meddelanden till allmänheten vid krissituationer kan göra att bedömningen blir att det är ett grovt sabotage.

Post- och telestyrelsen, som griper in i situationer då telefontrafiken och liknande funktioner påverkas, uppger genom myndighetens presskontakt Peter Ekstedt att de varit i kontakt med Teracom under förmiddagen.

Marcus Hartmann är presschef på Teracom berättar att masten som rasat är en av de så kallade högmasterna som ombesörjer Borås och Sjuhärad.

Det misstänkta sabotaget har gett stora störningar i Sveriges Radios kanaler 1-4 och stora störningar på alla tv-kanaler.

Finns Rakel-sändare i masten

Marcus Årskog på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppger att det i masten också fanns en Rakelsändare, en sändare som ingår i det kommunikationssystem som polis och räddningstjänst kommunicerar genom.

Men det påverkades inte, vilket bekräftas också av räddningstjänsten och polisen under eftermiddagen.

– Rakel är byggt så att det har alternativa källor hela tiden, det finns god täckning, så när en sändare går ner går andra sändare in, säger Marcus Årskog.

Genom masten får myndigheter ut viktig information till allmänheten. Därmed är det en säkerhetsrisk att den nu är satt ur spel, enligt MSB.

Har hänt förr

För några dagar sedan lades det upp en film på Youtube på just Häglaredsmasten. På filmen, som togs bort på måndagsmorgonen, syns när flera personer klättrar upp i masten. Delar av den gruppen av unga har förhörts av polisen och har sedan avförts från utredningen. Misstanke finns dock om brottet olaga intrång, rapporterar polisen.

Sveriges Radio Sjuhärad, som berörs mest av det misstänkta sabotaget, uppger att en 35-årig man hösten 2009 åtalades för att ha planerat ett sabotage mot en telemast i Lövhult utanför Alingsås. Mannen greps med en bomb i närheten av platsen, men han friades enligt Sveriges radio då det inte stod klart vilken sprängkraft bomben skulle haft.

Mobil sändare

En mobil sändare har körts ut till platsen för att ersätta den fallna masten, men alla som arbetar med sändaren måste hålla sig på behörigt avstånd på grund av säkerhetsskäl.

FLER MASTSABOTAGE

2013

I augusti skruvade någon loss muttrar till ett fundament och staglinor till en 60 meter hög mobilmast i Bygdeå utanför västerbottniska Robertsfors. Master for i marken med skador för 800 000 kronor. En man i 30-årsåldern åtalades senare mot sitt nekande för sabotage och krävdes på skadestånd. DNA-spår på platsen kunde matchas mot mannen som tidigare var straffad för bland annat stölder

2010

I oktober hugger någon av strömkabeln till 3:s mobilmast på Vickan i Onsala. Attentatet var välriktat på så vis att den försörjde 23 andra master över hela Onsalahalvön som släcktes ned. Händelsen utreddes som sabotage och mobiloperatören 3 kallade den angripna vickan-masten "den mest omstridda i Sverige”. Ingen har gripits för händelsen.

I augusti häktas en man misstänkt för att ha försökt spränga en telemast i Lövhult utanför Alingsås i luften. Någon hade sågat sönder en låsbygel in till telestationen, flera jordkablar hade skruvats loss och i den misstänkte mannens bil påträffades en misstänkt bomb, Mannen friades senare för försök till sabotage, bland annat då “bomben” inte var tillräckligt kraftig för att göra någon skada.

2008

I april hällde en tonåring i Älmhult bensin över kablarna till en mast för radio- och telekommunikation innan han tände på. På en plats i närheten sprejade han “ELF we will win”, där ELF står för den militanta miljörörelsen Earth Liberation Front. Tonåringen var inte medlem i organisationen men dömdes senare av tingsrätten för skadegörelse, sabotage och förberedelse till sabotage till ett år och tre månaders fängelse.

2006

I september anlade någon eller några en brand i två bodar intill en 3G-mast i Ruddalen i Västra Frölunda. Bodarna innehåller utrustning för underhåll och mastens funktion slogs ut. En förundersökning om sabotage inleddes av polisen.

2005

I maj kapas och fälls en 70 meter hög 3G-mast till marken utanför Skara

– Ett mycket konstigt sätt att protestera på, sa Göran Alm på 3GIS till TV4 och uppgav att det rörde sig om den andra attacken på kort tid.

2003

En natt i december tänder någon eld på kabeln som går från elskåpet och upp i själva 3G-masten vid Gingsjön i Rävlanda. Branden sprider sig flera meter upp i masten och räddningstjänsten får ett svårt släckningsarbete framför sig. Anmälan görs om sabotage.

I september sågar någon av en vajer, ett av stagen, till en 3G mast i Bösarp utanför halländska Valinge. Muttrarna till övriga vajrar har skruvats ur, men anställda upptäckte skadegörelsen innan det ledde till att hela masten föll till marken. Händelsen bedömdes som skadegörelse.

I juni sågar någon av staglinorna som bär upp en 72 meter hög mobilmast i Sotenäs kommun. Nio bultar som höll uppe konstruktionen skruvades ur och under en natt välte den in över en stor dunge med björkar. Under 2013 och 2014 får Uddevallapolisen in tiotalet anmälningar om sabotage mot mobilmäster i Bohuslän. Sotenäs är värst drabbat samtidigt som lokalbefolkningen driver en kampanj mot masterna.

Källa: TT och lokala medier 2003 till 2016