30-tal ungdomar attackerade polisen

Publicerad

Ett 30-tal maskerade ungdomar skapade vid midnatt stort tumult i Hammarkullen i Göteborg. 

Ungdomarna kastade sten och molotovcocktails på polisen. 

Det stora gänget ska också ha startat ett flertal bränder, bland annat antändes en bil.  

– Det här handlar inte om social oro utan detta är ren och skär brottslighet, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson. 

Det var vid 23.30-tiden på lördagskvällen som en polispatrull slog larm om att man var under attack i Hammarkullen i Göteborg. 

– Initialt är det en patrull som larmar ledningscentralen om att de är utsatta för stenkastning och det är början till den här händelsen, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson. 

Ett 30-tal maskerade ungdomar ska ha deltagit, de ska ha hämtat stenar från en närliggande byggarbetsplats och också kastat molotovcocktails på polisen. 

– Ofta vid den här typen av händelser så är det fler och fler som ansluter. Så verkar det ha varit också i det här fallet. 

 

LÄS MER: Polis attackerades med raketer och smällare 

 

Tvingades skicka skyddade fordon

En polisman träffades av en sten i bröstet, men ska ha klarat sig utan allvarliga skador. 

– Han träffas. De flesta kollegor har hyggliga kroppsskydd i form av hjälm och skyddsvästar. Jag antar att det är förklaringen till att han klarade situationen så väl, säger Gustafsson. 

Polisen tvingades skicka förstärkning till platsen i form av polishelikopter och så kallade skyddade fordon.

– Vi använder vissa fordon som har skydd för stenkastning och annat. Jämfört med en vanlig bil så är de väldigt välskyddade. För att ha en möjlighet att avancera där uppe kallar man in den typen av fordon.

Ungdomarna startade flera bränder – bland annat sattes en bil i brand – och ska också ha krossat två rutor till ett café. 

 

LÄS MER: Polis skulle stoppa inbrott – möttes av stenkastning

 

Våldsamt upplopp

Ingen person är gripen för händelsen. 

– De är maskerade så det är svårt att utreda identiteter, säger Stefan Gustafsson. 

Polisen har upprättat anmälan om grovt våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp, skadegörelse samt skadegörelse genom brand.

– Det här handlar inte om social oro utan detta är ren och skär brottslighet. Det är brott som begås av personer i det här området, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson. 

Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER