Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

30-tal ungdomar attackerade polisen

Ett 30-tal maskerade ungdomar skapade vid midnatt stort tumult i Hammarkullen i Göteborg. 

Ungdomarna kastade sten och molotovcocktails på polisen. 

Det stora gänget ska också ha startat ett flertal bränder, bland annat antändes en bil.  

– Det här handlar inte om social oro utan detta är ren och skär brottslighet, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson. 

Det var vid 23.30-tiden på lördagskvällen som en polispatrull slog larm om att man var under attack i Hammarkullen i Göteborg. 

– Initialt är det en patrull som larmar ledningscentralen om att de är utsatta för stenkastning och det är början till den här händelsen, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson. 

Ett 30-tal maskerade ungdomar ska ha deltagit, de ska ha hämtat stenar från en närliggande byggarbetsplats och också kastat molotovcocktails på polisen. 

– Ofta vid den här typen av händelser så är det fler och fler som ansluter. Så verkar det ha varit också i det här fallet. 


LÄS MER: Polis attackerades med raketer och smällare 


Tvingades skicka skyddade fordon

En polisman träffades av en sten i bröstet, men ska ha klarat sig utan allvarliga skador. 

– Han träffas. De flesta kollegor har hyggliga kroppsskydd i form av hjälm och skyddsvästar. Jag antar att det är förklaringen till att han klarade situationen så väl, säger Gustafsson. 

Polisen tvingades skicka förstärkning till platsen i form av polishelikopter och så kallade skyddade fordon.

– Vi använder vissa fordon som har skydd för stenkastning och annat. Jämfört med en vanlig bil så är de väldigt välskyddade. För att ha en möjlighet att avancera där uppe kallar man in den typen av fordon.

Ungdomarna startade flera bränder – bland annat sattes en bil i brand – och ska också ha krossat två rutor till ett café. 


LÄS MER: Polis skulle stoppa inbrott – möttes av stenkastning


Våldsamt upplopp

Ingen person är gripen för händelsen. 

– De är maskerade så det är svårt att utreda identiteter, säger Stefan Gustafsson. 

Polisen har upprättat anmälan om grovt våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp, skadegörelse samt skadegörelse genom brand.

– Det här handlar inte om social oro utan detta är ren och skär brottslighet. Det är brott som begås av personer i det här området, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson. 

Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.