Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

30-åringen på bild – med IS-befälhavare

<p>Här poserar den 30-åriga misstänkta terroristen från Göteborg (inringad) med en man som varit högste ledare för en terrorklassad militant grupp och senare militär befälhavare inom IS.</p>Foto: Polisen
Misstänkte 30-åringen.Foto: Polisen

Här poserar den 30-åriga misstänkta terroristen från Göteborg med en man som varit högste ledare för en terrorklassad militant grupp – och senare blivit militär befälhavare inom IS.

Även den 32-åriga terroråtalade göteborgaren kopplas samman med terrorledaren via ett filmklipp.

I förundersökningen gällande de två terroråtalade göteborgarna ses den 30-årige mannen posera på flera gruppbilder tillsammans med den sedermera terrorlistade Abu Omar al-Shishani. En georgisk medborgare som radikaliserades och snabbt blev en högt uppsatt terrorledare i den militanta islamistgruppen Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JMA) – som senare har terrorklassats i flera länder.

Enligt förundersökningen så kopplas de två göteborgarna samman med JMA via både bilder och filmklipp. "Sannolikt var de vid tidpunkten kopplade till terrorgruppen JMA", skriver Säkerhetspolisen i protokollet.

"Den störste emiren"

Den 32-årige terroråtalade göteborgaren kopplas till den georgiske terrorledaren genom ett filmklipp. I ett beslaget filmmaterial syns han då han svarar jakande på frågan: "Den störste emiren – är det Omar?”. Detta bedömer Säkerhetspolisen syftar på just al-Shishani, som är känd för att gå under endast namnet "Omar".

Abu Omar al-Shishani ska sen ha gått vidare till att bli militär befälhavare inom IS. Enligt obekräftade uppgifter kan han ha dödats i strider i norra Syrien under 2015.

Första gången

Det är första gången någonsin som en svensk åklagare väcker åtal för terroristbrott för dåd utförda i krigets Syrien. Enligt åtalet har de båda misstänkta männen under våren 2013 stridit i Syrien mot staten Syrien. Någon gång i april eller maj ska de gemensamt och i samråd med andra ha tagit sig till ett sönderbombat industriområde i staden Aleppo i norra Syrien där varit delaktiga i mordet på två män – ett dåd som filmats och nu används som huvudbevisning när männen åtalas för terroristbrott genom mord alternativ folkrättsbrott.

32-åringen har enligt åtalet valt ut plats där dåden ska ske samt instruerat de män som utför själva dåden. 30-åringen ska i sin tur också ha valt plats för morden men också varit med och valt ut vapen. Sedan ska han ha hållit vakt medan avrättningarna utfördes.