Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

30 anmälda våldtäkter – polisen hinner inte utreda

Lars Johansson, chef över polisens rotel i Skaraborg, säger att man ska kraftsamla för att försöka lösa våldtäktsfallen i området.Foto: JOHAN RONGE
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Polisen i Skaraborg utreder just nu ett 30-tal våldtäkter – alla har anmälts under det senaste halvåret.

– Vi har avsatt utredare som bara håller på med våldtäktsbrotten, men de hinner inte med dem, säger polischefen Lars Johansson.

Nu ska man kraftsamla för att försöka lösa fallen.

På sitt bord har polisens rotel för grova brott i Skaraborg just nu ett 30-tal anmälningar – som kommit in bara under de senaste sex månaderna.

– Det här är inget onormalt, utan det är säkert likadant överallt. Men vad vi har märkt att det blivit mer och mer ungdomsärenden av det hela, där parterna är under 18 år. Åtminstone en tredjedel av dem är sådana, där en eller båda är under 18. Eller där en är 16 år och en är 14, säger Lars Johansson.

Vid polishuset i Skövde utreds ett stort antal våldtäkter.Foto: HENRIK JANSSON

Polischefen sömnlös

I höstas gick hans kollega vid grova brott i Fyrbodal, Sten-Rune Timmersjö, ut och berättade att han då hade tvingats lägga ett 20-tal våldtäktsanmälningar på hög, för att tiden inte fanns för att utreda dem.

– Jag tycker inte att det här bra. Är det någonting som håller mig vaken på nätterna är det saker som det här, sa Sten-Rune Timmersjö.

 

LÄS MER: Polischefen: Jag har lagt 25 våldtäktsanmälningar på hög

 

Också i Skaraborg är situationen ansträngd, med få personer som har i uppdrag att lösa många fall.

– En utredare har hand om 8-10 våldtäkter och vi är inte så många. Vi har avsatt utredare som bara håller på med våldtäktsbrotten, men de hinner inte med dem, säger Lars Johansson.

Polisen kraftsamlar

Men nu ska Skaraborgspolisen satsa och ge sig själva bättre förutsättningar för att finna, förhöra och försöka få fram bevis mot de misstänkta våldtäktsmännen i regionen.

– Nu försöker vi kraftsamla och göra en satsning på det här. Vi har en grupp som haft hand om våldtäkterna, men behöver utöka den. Det är inte på min beslutsnivå, men jag kan framföra önskemål. Vi räknar med att köra i gång inom någon vecka och köra så många som möjligt under 14 dagar, säger Lars Johansson.

Hur många tror du att ni kommer kunna lösa?

– Vi jobbar mot att det ska gå att lösa, men många av våldtäkterna är inte i nutid. Det har gått ett tag och då har man ingen stödbevisning. Då blir det lite problem. Samtidigt är det inte alltid så att alla utredningar heller hjälper, för säger den utpekade att det var ett samlag som man varit överens om blir det en bevisfråga. Vi har väldigt få fall där parterna inte är kända.

 

LÄS MER: Polisen utreder misstänkt våldtäkt mot äldre kvinna

 

Lars Johansson säger att polisen i nästan alla fall gjort några förstahandsåtgärder. Samtidigt ansvarar inte roteln för grova brott för alla våldtäktsutredningar i Skaraborg, så det exakta antalet sådana som pågår i regionen är inte känt för polischefen.