Lars Johansson, chef över polisens rotel i Skaraborg, säger att man ska kraftsamla för att försöka lösa våldtäktsfallen i området. Foto: JOHAN RONGELars Johansson, chef över polisens rotel i Skaraborg, säger att man ska kraftsamla för att försöka lösa våldtäktsfallen i området. Foto: JOHAN RONGE
Lars Johansson, chef över polisens rotel i Skaraborg, säger att man ska kraftsamla för att försöka lösa våldtäktsfallen i området. Foto: JOHAN RONGE
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSENFoto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
 Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

30 anmälda våldtäkter – polisen hinner inte utreda

Publicerad

Polisen i Skaraborg utreder just nu ett 30-tal våldtäkter – alla har anmälts under det senaste halvåret.

– Vi har avsatt utredare som bara håller på med våldtäktsbrotten, men de hinner inte med dem, säger polischefen Lars Johansson.

Nu ska man kraftsamla för att försöka lösa fallen.

På sitt bord har polisens rotel för grova brott i Skaraborg just nu ett 30-tal anmälningar – som kommit in bara under de senaste sex månaderna.

– Det här är inget onormalt, utan det är säkert likadant överallt. Men vad vi har märkt att det blivit mer och mer ungdomsärenden av det hela, där parterna är under 18 år. Åtminstone en tredjedel av dem är sådana, där en eller båda är under 18. Eller där en är 16 år och en är 14, säger Lars Johansson.

Vid polishuset i Skövde utreds ett stort antal våldtäkter.Foto: HENRIK JANSSON

Polischefen sömnlös

I höstas gick hans kollega vid grova brott i Fyrbodal, Sten-Rune Timmersjö, ut och berättade att han då hade tvingats lägga ett 20-tal våldtäktsanmälningar på hög, för att tiden inte fanns för att utreda dem.

– Jag tycker inte att det här bra. Är det någonting som håller mig vaken på nätterna är det saker som det här, sa Sten-Rune Timmersjö.

 

LÄS MER: Polischefen: Jag har lagt 25 våldtäktsanmälningar på hög

 

Också i Skaraborg är situationen ansträngd, med få personer som har i uppdrag att lösa många fall.

– En utredare har hand om 8-10 våldtäkter och vi är inte så många. Vi har avsatt utredare som bara håller på med våldtäktsbrotten, men de hinner inte med dem, säger Lars Johansson.

Polisen kraftsamlar

Men nu ska Skaraborgspolisen satsa och ge sig själva bättre förutsättningar för att finna, förhöra och försöka få fram bevis mot de misstänkta våldtäktsmännen i regionen.

– Nu försöker vi kraftsamla och göra en satsning på det här. Vi har en grupp som haft hand om våldtäkterna, men behöver utöka den. Det är inte på min beslutsnivå, men jag kan framföra önskemål. Vi räknar med att köra i gång inom någon vecka och köra så många som möjligt under 14 dagar, säger Lars Johansson.

Hur många tror du att ni kommer kunna lösa?

– Vi jobbar mot att det ska gå att lösa, men många av våldtäkterna är inte i nutid. Det har gått ett tag och då har man ingen stödbevisning. Då blir det lite problem. Samtidigt är det inte alltid så att alla utredningar heller hjälper, för säger den utpekade att det var ett samlag som man varit överens om blir det en bevisfråga. Vi har väldigt få fall där parterna inte är kända.

 

LÄS MER: Polisen utreder misstänkt våldtäkt mot äldre kvinna

 

Lars Johansson säger att polisen i nästan alla fall gjort några förstahandsåtgärder. Samtidigt ansvarar inte roteln för grova brott för alla våldtäktsutredningar i Skaraborg, så det exakta antalet sådana som pågår i regionen är inte känt för polischefen.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER