Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

30 000 kräver rätt till samma barnmorska

Västra Götalandsregionen får kritik av Göteborgs barnmorskesällskap.
Foto: Colourbox

Tiotusentals personer kräver att få ha samma barnmorsketeam under och efter graviditeten. Men Västra Götalandsregionen är emot förslaget om att införa metoden.

– Det handlar om kvalitetsskäl, bemanningsskäl, arbetsmiljöskäl och ekonomiska orsaker. Den här modellen kräver sannolikt att vi måste ha fler barnmorskor som ska jobba mer jourtid och ställtid och det kommer att kosta, säger Jonas Andersson, (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland, till SVT Nyheter Väst.

Frågan om så kallad ”caseload midwifery”, där den gravida har en huvudansvarig barnmorska som följer graviditeten, har redan utretts efter en motion i regionfullmäktige. Bedömningen blev att det inte bör införas i Västra Götalandsregionen vilket har föranlett kritik. 

– Det är allvarligt att man missar viktiga perspektiv. Inte minst de gravida kvinnornas, men också barnmorskeperspektivet, säger Sara Holmén, ordförande i Göteborgs barnmorskesällskap, till SVT Nyheter Väst.

Namninsamlingen har 30 000 underskrifter

VG-regionens koncernkontor svarar på kritiken i följande mejl till SVT Nyheter Väst:

”Det är positivt att det finns ett stort intresse för en förbättrad förlossningsvård och det är intressant att ta del av synpunkter. VGR:s utredning gjordes tillsammans med mödra- och förlossningsvården och var en noggrann genomgång av tidigare studier och rapporter från verksamheter med caseload. Kritiken handlar i huvudsak om olika tolkning och värdering av den kunskap som hittills finns om caseload. Här gör vi i vår utredning en annan värdering än Barnmorskeförbundet av de fakta som finns.”

Namninsamlingen om ”caseload midwifery” har nu 30 000 underskrifter.