Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

3 000 blodgivare behövs i Göteborg

Blodlagren i Västra Götaland är låga. I Göteborg behövs det 3 000 blodgivare före jul.Foto: CHRISTER WAHLGREN

I Västra Götalandsregionen är blodlagren oroväckande låga.

Nu söker blodcentralerna efter blodgivare före jul – och i Göteborg behövs 3 000 blodgivare, enligt ett pressmeddelande från GeBlod.

Och så ser det ut för flera blodcentraler i landet.

Runtom i Sverige larmar blodcentralerna efter låga nivåer och nu vädjar nu till blodgivare inför jul.

Anledningen är att färre personer ger blod under långhelger och semesterperioder, men att åtgången av blod till skadade patienter ändå kan vara lika stor.

Karolina Blom Wiberg är talesperson för GeBlod.

– Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död, säger hon i pressmeddelandet.

3 000 blodgivare eftersöks i Göteborg

I Göteborg behövs det inför jul 3 000 blodgivare. Blod behövs och används bland annat till operationer, cancerbehandlingar och svåra förlossningar.

Enligt P4 Göteborg är det främst blodgrupp noll-negativ som eftersöks.

Blod kan bara lagras i sex veckor och därför är det viktigt att man har jämnt antal blodgivare. 

I pressmeddelandet från GeBlod nämner de bland annat att en särskild händelse som en svår operation eller en olycka kan kräva stora mängder blod.

Men behovet av blod är stort hela tiden, den svenska sjukvården gör av med en påse blod per minut.

– Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till, kanske särskilt så här inför jul. Därför är det glädjande att många arbetsgivare uppmuntrar sin personal att ge blod på arbetstid. Det är den bästa julgåvan man kan ge, säger Karolina Blom Wiberg i pressmeddelandet.