260 får sluta på Volvo Lastvagnar i Tuve

Foto: Stephan Berglund

Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve lägger ner kvällsskiftet.

Det innebär att 260 bemanningsanställda får lämna.

- Vi gör det här på grund av det orderläge och marknadsläge vi har just nu, säger Johan Jinhage, platschef på Tuvefabriken.

På tisdagseftermiddagen fick de anställda på Volvofabriken i Tuve beskedet; kvällsskiftet läggs ner.

- Vi ställer in kvällsskiftet fram till årsskiftet och går tillbaka till den kapacitet vi hade innan, säger Johan Jinhage.

I nuläget tillverkas 100 lastbilar per dygn, 75 på dagtid och 25 på natten. När kvällsskiftet nu försvinner hamnar takten på 75 igen. Beslutet har fattats med anledning av det rådande order- och marknadsläget.

260 får lämna

Beslutet innebär att 260 bemanningsanställda få gå. Av de drygt 300 bemanningsanställda som togs in i höstas kommer Volvo Lastvagnar bara behålla cirka 60.

Personalen informerades klockan halv tre nu i eftermiddags, säger Johan Jinhage.

Kvällspersonalen kommer att informeras när de kommer in vid 16.

Hur tog personalen beskedet?

- Självfallet tror jag att vi alla tycker att det är tråkigt att lägga ner ett kvällsskift som vi startat upp, ett kvällsskift som gått riktigt bra. Men vi lever i en konjunkturcyklisk bransch och tyvärr går det upp och ner.

Enligt Johan Jinhage kommer den fasta personalen inte påverkas av beslutet.

Merparten av de anställda som sägs upp när AB Volvo i Tuve lägger ner kvällsskiftet jobbar hos bemanningsföretaget Adecco i Göteborg.

Kontorschefen på Adecco, Niklas Evheden, säger till GT.se:

– I dagsläget vet vi inte speciellt mycket av vad detta kommer att innebära. Visst är det så att en större andel av våra anställda troligtvis inte kommer att behövas på Volvo. Det är vad vi kan gissa i dagsläget.

– Sedan har ju vi en förhoppning om att kunna erbjuda dem som får sluta andra jobb på våra övriga kundföretag. Men det är en ganska stor numerär och en tuff marknad så att vi får ser vi vilka möjligheter vi har.