Motormännens vd, Maria Spetz, varnar för vägarna under julhelgen.
Motormännens vd, Maria Spetz, varnar för vägarna under julhelgen.

25 personer kommer att dö under julhelgen

Publicerad

GÖTEBORG. Nu stundar en av årets värsta trafikhelger.

Polisen och Motormännen varnar för de farligaste vägarna i Västra Götland och i Värmland.

- I Västra Götaland är E20 farligast, säger Maria Spetz, vd på Motormännen.

Under julhelgen, mellan 20 december och 12:e januari, kommer 25 personer att dö i jul­trafiken och 975 kommer att skadas enligt Transportstyrelsens beräkningar.

I Västra Götaland klassas E20, framför allt sträckningen genom Skaraborg, som en av de farligaste sträckorna. Den sträckan kallas även "Dödens Väg".

Även E6 mellan Strömstad och Göteborg och E45 mellan Torsby och Göteborg samt Riksväg 40 mellan Ulricehamn och Göteborg anses av polisen som de farligaste vägsträckorna.

Håller inte fokus i trafiken

Många av de värsta tillbuden skapas på grund av julstressen.

- När man har ont om tid så klarar man inte av att hålla fokus i trafiken.

- Det är också viktigt att vara observant på underlaget. Plötsligt kan det bli väldigt halt, säger Hillevi Johansson, biträdande chef på trafikenheten i Västra Götaland.

"Kommer vara synliga"

Även Motormännens vd, Maria Spetz, anser att det viktigast att man har gott om tid när man ger sig ut i jultrafiken.

- Det är jätteviktigt att man inte är trött när man ska ge sig ut på julresa.

- Man bör nog även fundera att tag innan man ger sig ut i snö­oväder. Underhållet kan vara eftersatt. Det kanske inte är sandat, plogat eller saltat, säger Maria Spetz på Motormännen.

En annan viktig detalj är att man försöker köra i dagsljus anser polisen.

Trafikpolisen i Västra Götaland förstärker inte sina insatser under helgen.

- Vi kommer att vara synliga i trafiken men vi planerar inte några särskilda insatser. Men givetvis kommer vi att utföra kontroller bland bilisterna, säger Hillevi Johansson, på polisens trafikenhet.

Vägarna övertrafikerade

En anledning till att det sker så många olyckor under jul är att många vägar inte är dimensionerade till trafikmängden och att säkerheten på många av vägsträckorna inte är tillräcklig.

Maria Spetz på Motormännen anser att det gått undvika många olyckor om vägarna hade varit säkrare.

- Om man på E20 hade haft mittseparering efter hela sträckan hade många olyckor kunnat undvikas. Även sidopartierna kring många vägar kunde vara betydligt bredare. Det ska inte vara träd och klippor nära väggrenen, säger Maria Spetz.

"Ta god tid på dig"

Maria har även en julhälsning till alla som ska ge sig ut i trafiken under helgen:

- Ta det lugnt, håll avstånden, ta god tid på dig och planera in långa fikapauser, så kommer du säkert fram, säger Motormännens vd Maria Spetz.

Gunnar Ohlson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER