Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

25-årig gäng-medlem utesluts efter flykten

På övervakningskamerans bilder ses hur mackägaren Thomas Efraimsson försöker stoppa den 25-åriga smitaren genom att hänga sig på utsidan av bilen när den med en rivstart lämnar bensinstationen. Dieselräkningen var på 971 kronor.

GÖTEBORG. Misstaget att smita från dieselräkningen på macken på Hisingen och åka fast med Bandidosvästarna i bilen kostade honom medlemskapet.

Själv säger 25-åringen att han blivit utesluten ur Mc Bandidos i så kallad "bad standing".

Nu har dömts till skyddstillsyn av Göteborgs tingsrätt för bland annat misshandel och grov vårdslöshet i trafik.

Att 25-åringen uteslutits betyder att han i princip är fredlös och har ouppklarade affärer med det kriminella mc-gänget.

- Även om det här med andemeningen fredlös över tid har luckrats upp så är det givetvis aldrig bra för den personliga säkerheten att lämna ett kriminellt mc-gäng i bad standing, säger Bengt-Olof Berggren, chef för kunskapscentrum mot organiserad brottslighet till GT.

- Av de 40 som sedan 2011 sökt hjälp hos oss med att komma ifrån det gängkriminella livet är det några som lämnat det i så kallad bad standing.

- Några av de fallen har vi därför lämnat över till polisen av säkerhetsskäl.

"Det tog all min tid"

I den kriminella mc-världen är bad standing ofta även kopplat till ordet out eller no contact. I båda fallen handlar det om att alla kontaktytor mellan personen i fråga och organisationen brutits.

Det är i frivårdsutredningen som 25-åringen berättar om sin tid i Bandidos först som hang-around och sedan prospect.

- Jag gick med som hang-around i september 2012, värvad av en vän, berättar 25-åringen i frivårdsutredningen.

- När jag sedan avancerade till prospect gick det inte längre. Det tog all tid, min ekonomi rasade och jag började använda droger.

Brutit med gänget

Samma dag han släpptes av polisen efter den uppmärksammade dieselsmitningen skall han enligt egen utsago haft ett möte med Bandidos där han blev utesluten.

Göteborgs tingsrätt tar hänsyn till detta när man dömt 25-åringen till skyddstillsyn med föreskrift, för misshandel, olaga hot, snatteri, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, narkotikabrott samt brott mot knivlagen.

"Det har framkommit att NN brutit med det mc-gäng han tidigare tillhört att han sedan dess inte brukat droger att han sedan dess har en fast anställning", skriver domstolen i motiveringen till straffet.

- Om det verkligen är så att han vill förändra sitt liv och lämnat den här organisationen så bör han väl få den chansen, säger mackägaren Thomas Efraimsson till GT.

- Annars tycker jag nog det är en mild dom, han utsatte ju ändå mig för livsfara när han vägrade stanna trots att jag hängde på utsidan av hans bil när han körde och han sträckte ju sig efter kniven.

25-åringens försvarare advokat Lars-Göran Fredriksson säger till GT att han ännu inte hunnit samråda med sin klient om domen skall överklagas.

40 HOPPAT AV

Enligt Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet har fått 40 kriminella i Göteborg frivilligt valt att lämna detta liv och fått hjälp med detta sedan 2011.

Det är män, ofta 25 till 35 år, som väljer att hoppa av och vill få hjälp till ett annat liv.

Den som vill ha hjälp behöver vara minst 18 år och frivilligt vilja hoppa av från kriminalitet. Det ska också finnas en dokumenterad tillhörighet till kriminellt gäng eller nätverk. Vem som anses tillhöra ett kriminellt nätverk eller inte, är helt och hållet en polisiär bedömning.

Avhoppet är ofta en process som många gånger efter det inledande telefonsamtalet följs upp med att en medarbetare från Kunskapscentrum personligen träffar den som sökt kontakt.

DETTA HAR HÄNT

3 april 2013. 25-åringen greps med kniv i en bil på Karlavagnsgatan på Hisingen, i närheten av en av de två klubblokaler som Bandidos disponerar i Göteborg.

20 maj 2013. 25-åringen tankade diesel för 971 kronor på OK/Q8-macken vid Inlandsgatan på Hisingen i Göteborg utan att betala. När han försökte smita högg mackägaren Thomas Efraimsson tag i bilen och följde sedan med delvis hängande utanför bilen i drygt 400 meter innan han lyckades få stopp på färden. Under denna skall 25-åringen ha hotat med ett kriminellt mc-gäng. Smitningen fångades av mackens övervakningskamera. I bilen återfann polisen två mc-västar och andra kläder med emblem i Bandidos färger och logotype.

24 maj 2013. Den anhållne 25-åringen släpps av åklagaren efter förhör. Det är nu han enligt egen utsago får till ett möte med MC Bandidos där han utesluts ur organisationen i bad standing.

31 juli 2013. 25-åringen som tidigare dömts enbart för trafikförseelser åtalas för rån, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, narkotikabrott, ringa brott, och brott mot knivlagen i två fall.

4 november 2013. Vid rättegången i Göteborgs tingsrätt bekräftar vittnena helt och hållet målsägandens Thomas Efraimssons berättelse.

15 november 2013. 25-åringen döms till skyddstillsyn med föreskrift att genomgå kriminalvårdens program Entré.