Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronasmittan skenar i Värmland: ”Allvarligt”

Smittskyddsläkaren: ”Vi befarar ytterligare en topp av smitta”
Foto: Foto: Oyvind Lund
Totalt har 24 fall av indiska mutationen upptäckts i regionen.
Foto: KAY NIETFELD / AP TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen av corona har tagit ny fart i Värmland, och samtidigt har flera fall av den indiska coronavarianten bekräftats.

Nu införs lokala restriktioner i regionen.

– Vi är medvetna om att detta kan uppfattas komma hastigt, men läget är allvarligt, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam i ett pressmeddelande.

Coronaläget i Värmland är bekymmersamt. Det meddelade regionens smittskydd på en presskonferens under onsdagen.

Jämfört med föregående vecka har smittspridningen fördubblats, och dessutom befaras den indiska varianten av viruset ha fått samhällsspridning. 24 fall av virusvarianten har upptäckts i Värmland, rapporterat flera lokala medier. 

Orsakerna till de dystra siffrorna är flera.

– Vi vet att vi haft flera skolor med smittade elever. Men det här är inte en isolerad skolföreteelse, i grund och botten tyder det på en samhällsspridning till följd av minskad efterlevnad till rekommendationer och en ökad förekomst av en smittsammare virusvariant, en så kallad deltavariant, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

”Oerhört viktigt att man tänker sig för”

Mellan 11 och 27 juni införs tillfälliga lokala restriktioner i regionen. Bland annat kommer cuper, lägerverksamhet och kollon att ställas in.

– Vi är medvetna om att detta kan uppfattas komma hastigt, men läget är allvarligt och vi hade inte föreslagit dessa rekommendationer om vi inte hade bedömt dem nödvändiga. Vi står också inför en period med studentfiranden, skolavslutningar, fritidsaktiviteter och andra sociala aktiviteter där det är oerhört viktigt att man tänker sig för, säger Anna Skogstam.

Flera högstadieskolor i Karlstad har fått utbrott, och som en konsekvens kommer niondeklassarnas skolavslutningar att firas digitalt. 

Oro kring indiska varianten

Den indiska virusvarianten B.1.617 utreds av virologer och har skapat viss oro. Bakgrunden är att en del fall som har påträffats innehållit två mutationer på spikproteinet som var för sig har uppvisat en förmåga att undgå antikroppar. 

– Man har visat i provrör att var och en av mutationerna kan leda till nedsatt känslighet för så kallade neutraliserande antikroppar, det vill säga det man får efter att ha genomgått infektion eller fått vaccin, har Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, tidigare sagt.

Enligt Sönnerborg finns det inte några vetenskapliga belägg för att de som infekteras med viruset skulle bli mer sjuka, däremot misstänker den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare att den indiska varianten kan vara upp till 50 procent mer smittsam. Det rapporterar Sky News.

Lokala rekommendationer i Värmland

Cuper och läger, inklusive dagläger och kollo ställs in/pausas. Undantag kan göras för extra utsatta grupper där aktiviteter kan genomföras under smittsäkra former.


Enstaka matcher och tävlingar genomförs endast lokalt, vilket innebär i första hand inom den egna kommunen, i andra hand i grannkommunen. Deltagare från andra regioner bör undvika att delta i matcher och tävlingar i Värmland.


Träningar där deltagarna mixas från olika grupper undviks.


Regler för vaccinerade när- och hushållskontakter ändras. Vaccinerad = personen har fått två doser varav andra dosen för minst två veckor sedan.


Källa: Region Värmland


Bin kan lukta sig till corona – ger testsvar på några sekunder