Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

24-åriga Angelicas mardröm på Liseberg

Här mådde Angelica betydligt bättre än hon gör i dag. Bilden togs innan hon råkade ut för whiplash-skadan i Mechanica.
Foto: Privat
Lisebergsattraktionen Mechanica hade premiär våren 2015.
Foto: LISEBERG
Angelica Backlund från Vänersborg skadades när hon åkte Mechanica för snart tre år sedan. Nu är hon rädd att hon kommer att få leva med smärtorna resten av livet.
Foto: Privat
Foto: KLAS JOHANSSON

Åkturen med Lisebergs värstingattraktion Mechanica slutade i en mardröm.

Nu lever Angelica Backlund, 24, med svåra smärtor dygnet runt – och har stora problem att klara av vardagen. 

– Ibland har jag önskat att jag inte lever. Det har gjort så fruktansvärt ont och det är tufft att veta att det kanske aldrig går över, säger hon.

Det var i maj 2015 som Angelica Backlund från Vänersborg och hennes pojkvän Henrik Högman gick för att roa sig på Liseberg.

De bestämde sig för att åka den då nya attraktionen Mechanica, som marknadsförs som en riktig värstingmaskin: "Vrålåk som sätter dig i spinn", står det att läsa på nöjesparkens hemsida. 

Åkarna snurras i en jättestor pendel 360 grader kring tre axlar – 30 meter upp i luften.

Var på första dejten

– Det var vår första dejt och tanken var att det skulle bli en rolig grej, säger Angelica Backlund.

Angelica och Henrik satte sig förväntansfulla i stolarna men redan i början kände Angelica att något var fel.

– Jag fick panik för när de sänkte byglarna till stolarna och personalen tryckte till bygeln så kände jag att jag inte satt fast. Så jag skrek och skrek men personalen hörde mig inte. Jag fortsatte ropa tills de reagerade och då kom de och tryckte till bygeln så den satt ordentligt, berättar hon.

Men när attraktionen startade fortsatte paniken.

"Helt plötsligt satt jag inte riktigt fast"

– Det kändes som bygeln åkte upp lite, för helt plötsligt satt jag inte riktigt fast. Jag kände att hela överkroppen lyfte, och åkte ut från stolen. Jag försökte trycka mig tillbaka så hårt jag kunde. Men det gick inte utan huvudet slogs fram och tillbaka hela tiden. Bygeln tryckte mig inte tillbaka, ingenting höll mig på plats. Jag vet inte om jag var för liten för attraktionen. Jag är liten och smal, men ingen personal reagerade på det, säger Angelica.

Hon förklarar att hon minns hur "fruktansvärt ont" det gjorde  under den skräckartade färden.

Mechanica snurrar åkaren 360 grader kring tre axlar - 30 meter upp i luften.
Foto: Liseberg/Stefan Karlberg

Fick bäras från attraktionen

När Mechanica till slut stannade var Angelica "halvt medvetslös" förklarar hon. Pojkvännen fick bära henne ur attraktionen. Det första hon minns är att hon satt på marken och att Lisebergspersonalen kom fram med en rullstol.

Angelica Backlund och pojkvännen åkte sedan direkt till Mölndals lasarett för skiktröntgen av nacken men inga skador på ligament eller kotor upptäcktes. 

"Smärtorna värre och värre"

– Jag åkte hem och smärtorna blev bara värre och värre. Läkarna på min vårdcentral gav mig morfintabletter. Sedan har det konstaterats att jag har både nerv- och muskelskador och en tregradig whiplash-skada på en fyragradig skala, berättar hon.

Angelica har stora problem att klara av vanliga saker i vardagen. Hon har nästan ingen styrka eller rörlighet i vänster arm.

Ständigt beroende av andra

– Jag är konstant beroende av Henrik, som nu är min sambo, och mina föräldrar. Jag kan inte åka och handla mat, inte öppna en drickflaska, och bara att göra i ordning en smörgås är svårt. Jag har tappat mycket muskler eftersom jag varit mycket sängliggande för att avlasta huvudet, säger hon.

När olyckan inträffade gick hon på högskola och utbildade sig till förskollärare. På grund av skadorna fick hon skjuta upp delar av utbildningen vilket gjorde att examen försenades med ett halvår. 

Kämpat för ersättning

Angelica förklarar att hon med hjälp av sin pappa tvingats kämpa för att få ekonomisk ersättning för sitt lidande och för de faktiska kostnader som olyckan fört med sig. 

Efter olyckan har Lisebergs försäkringsbolag If gjort en utredning som nyligen blivit klar och där konstateras att Angelica har en invaliditet till åtta procent, vilket ger en ersättning på 32 000 kronor. 

Hon berättar att hon har fått ett engångsbelopp från Länsförsäkringar och även ersättning för läkarvård och medicinkostnader.

"Tufft att det kanske aldrig går över"

I dag bor Angelica tillsammans med sin pojkvän i Dalarna där hon arbetar som förskollärare för femåringar, som är mer självständiga och inte behöver lyftas. Hon försöker anpassa jobbet och säger att det är en kamp varje morgon.

– Då och då tvingas jag vara sjukskriven. Ibland har jag en sådan värk att jag måste kräkas. Det har varit dagar när jag önskat att jag inte var vid liv. Det har gjort så fruktansvärt ont att jag bara hängt över en toalett. Jag har inte vetat vart jag ska ta vägen. Det är tufft att veta att det kanske aldrig går över, säger hon.

"Jättebeklaglig situation"

Julia Vasilis är informationschef på Liseberg. Hon säger att hon har svårt att uttala sig om ett enskilt fall och vad som gått fel för just Angelica.

– Hennes situation är så klart jättebeklaglig, att hon fortfarande har men av åkturen. Jag vill inte förringa hennes upplevelse, men jag kan säga att det inte går att köra attraktionen om inte bygeln är ordentligt låst. Men det kan vara att man får en distans mellan kroppen och bygeln som gör att man upplever att man inte sitter ordentligt fast. Det är jättetråkigt så klart, säger Julia Vasilis.

Ärendet under utredning

Hon bekräftar att Angelicas att ärende ligger för utredning både hos olycksfallsförsäkringen (If) och hos ansvarsförsäkringen.

– Hos ansvarsförsäkringen har det dragit ut på tiden men det kommer ett besked i frågan ganska snart. Då får vi ta ställning till vad utslaget ger, och hur ansvaret då fördelas. Har Liseberg gjort något fel tar vi självklart ansvar för det, förklarar hon.

Flera problem med Mechanica

Liseberg har flera gånger haft problem med Mechania. Mitt i en av de allra första åkturerna i april 2015 gick attraktionen sönder när ett 30-tal personer satt högt upp i luften. En bult hade släppt från mittsektionen, förklarade informationschef Julia Vasilis då. I juli samma år stannade attraktionen under körning två gånger under en dag.

Även i maj förra året blev Mechanica stående upp och ner i luften när den var full med människor. Stoppet förklarades med att det troligen var elen som brutits under körningen och att ett nödstopp aktiverats automatiskt.

"Några incidenter första våren"

– Vi hade några incidenter första våren, när några upplevde att åkturen var obekväm och att de blev omskakade. Och i början är det normalt med stopp i en ny attraktion. Det är säkerhetssystemen som fungerar helt enkelt. Det betyder inte att det är lägre säkerhet, säger Julia Vasilis.

Hon förklarar att Liseberg gjorde några korrigeringar av Mechanica i början av första säsongen, men att de inte föranleddes av "just de händelserna".

– Vi bytte en padding i nackstödet, vilket hade med komforten att göra eftersom många tyckte att den var hård. Vi införde en åldersgräns på tio år, och gjorde åkturen något kortare mest för att det inte skulle bli för långa kötider. 


LÄS OCKSÅ: Lera hotar Lisebergs nya supersatsning