23-åring misstänks för våldtäkt på 92-åring

En 92-årig kvinna våldtogs på julaftonskvällen i en mindre ort i norra Västergötland.

Den misstänkte förövaren, en 23-årig man, häktades på fredagseftermiddagen. Han är sedan tidigare efterlyst av Gävlepolisen för en liknande våldtäkt.

– Han ringde på och utgav sig för att han skulle sälja något hos den här damen, och i samband med det gav han sig på henne, säger Lars Johansson, kommissarie på länskriminalpolisen i Västra Götaland.

På julafton hade den 92-åriga kvinnan varit hemma hos sina barn och firat jul.

Vid 18-tiden på kvällen återvände hon till sin bostad, och lite senare vid 22.30 skulle barnen komma förbi igen för att ta med henne till midnattsmässan.

Men någon gång under den tid kvinnan var hemma ringde en man på hos henne och utgav sig för att vilja sälja någonting. Sedan förgrep han sig på henne.

– Han hotar henne att han ska ta livet av henne om hon anmäler det här. Sen lämnar han lägenheten efter en timme, men kommer tillbaka igen och gör samma sak en gång till, säger Lars Johansson, kommissarie på länskriminalpolisen i Västra Götaland.

TV4 Skaraborg var först med att rapportera om den misstänkta våldtäkten som uppdagades när den 92-åriga kvinnans barn kom för att plocka upp henne till midnattsmässan.

Greps i lägenhet på orten

En polispatrull kallades till platsen som efter några timmars spaningsarbete kunde gripa en 23-årig man i en annan lägenhet på orten.

Han är skriven i Dalarna men enligt Lars Johansson, kommissarie på länskriminalpolisen, finns det indikationer på att han ska ha bott på orten i norra Västergötland en tid.

När han gripits visade det sig också att han är efterlyst av polisen i Gävle för en annan våldtäkt som ska ha inträffat i slutet på november.

– Den är väldigt snarlik den här, men den kvinnan var inte lika gammal, säger Lars Johansson.

Under fredagseftermiddagen häktades 23-åringen på sannolika skäl misstänkt för de båda våldtäkterna samt för försök till våldtäkt och övergrepp i rättssak.

Enligt kammaråklagare Lars-Göran Wennerholm i Skövde nekar mannen till brotten. Men åklagaren vill inte uttala sig om bevisläget.

– Jag är lite försiktig nu. Utredningen ska ju fortgå, säger han

Kvinnan har hörts inledningsvis.

– Hon ska inte vara allvarligt fysiskt skadad i alla fall, säger Lars-Göran Wennerholm.