Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

23 anmälningar om ofredande på festivalen

Karlstadspolisen har kunnat identifiera personer på plats som har delgetts misstanke om brott.Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN
En av alla flickor som utsattes för tafsande på festivalen är 17-åriga Alexandra Larsson. Medan hon hade uppmärksamheten riktad mot spelningen på scen, stoppade en okänd gärningsman upp fingrarna mellan hennes ben. Foto: Privat Bild

Anmälningar om sexuella ofredanden mot unga flickor på Karlstadsfestivalen Putte i Parken fortsätter att strömma in till polisen.

Totalt har nu 26 misstänkta fall uppdagats.

– Det är samma mönster som tidigare. Det är unga killar som omringar unga tjejer och tafsar på dem, säger Per-Arne Eriksson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Det som på förhand skulle ha varit en glad musikfest har i helgen förmörkats av ett mycket stort antal anmälningar av sexuella ofredanden mot flickor.

På fredagen fick Värmlandspolisen in 16 anmälningar varav ett av offren ska ha varit bara tolv år gammal. Under lördagskvällen och natten mot söndagen har ytterligare sju anmälningar kommit in.

– Flickorna beskriver det som att det är en grupp på sju till åtta yngre killar som omringar dem. De kommer fram och tafsar på rumpa och bröst och stoppar händer innanför kläder, har vakthavande befäl Per-Arne Eriksson tidigare berättat.

"Tog mig på könet"

Efter lördagens ofredanden har Karlstadspolisen kunnat identifiera personer på plats. I vissa fall finns utpekade, identifierade gärningsmän och i vissa fall enbart signalement, enligt polisen.

– Det är ju inte så man vill ha det när det är fest och roligheter. Då ska folk kunna gå dit just för det och inte behöva utsättas för kladd och kränkningar, säger Eva Högfeldt, vakthavande befäl på Värmlandspolisen, till P4 Värmland.

LÄS MER: Alexandra, 17: "Tog mig på könet"

Två gripna

Under lördagen förstärkte polisen sin närvaro på festivalen och man annonserade att även civila poliser skulle vara på plats under natten mot söndag.

Två tonåringar greps i samband med fredagens antastanden. De släpptes men misstankarna består.

– De två misstänkta tillhör gruppen ensamkommande flyktingbarn. De släpptes på grund av sin låga ålder och skickades tillbaka till sitt boende. De är under 18 år gamla, har Per-Arne Eriksson vid Värmlandspolisen tidigare sagt.

Arrangören kommenterar på Facebook

Festivalarrangören Niclas Lagerstam ville på lördagen inte ge någon intervju. I stället hänvisade han till festivalens Facebooksida. Där skriver man:

"Vi på Putte i Parken känner djupt med dem som fått sin festivalupplevelse förstörd pga sexuella ofredanden, och vi tycker att det är jättetråkigt att en festival inte bara kan få vara glädje, musik, och gemenskap. Dock existerar festivaler inte i ett vakuum utan är en spegling av samhället, därför vet vi att sånt här förekommer även hos oss. Tillsammans med polisen, ordningsvakter, våra säkerhetsansvariga och Trygghetscenter med flera, arbetar vi stenhårt för att Putte i Parken ska vara en så trygg och säker plats som möjligt."

På festivalen "Putte i Karlstad" uppträder i år bland annat Petter, Bob Hund, Markoolio, Pernilla Andersson och Europe. Förra året hade festivalen i Karlstad 75 000 besökare, vilket var rekord.

FOTNOT: På söndagsmorgonen gick Värmlandspolisen ut med att 24 nya anmälningar kommit in under lördagskvällen och natten mot söndagen. Den uppgiften korrigerades senare till att totalt 23 polisanmälningar om sexuellt ofredande gjorts under festivalen. Senare på söndagseftermiddagen har polisen korrigerat siffran till total 26 polisanmälningar då fler anmälningar kommit in under dagen.