Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

23 000 besökte Gekås – trots restriktionerna

Gekås coronatapp på en månad: 430 miljoner kronor
Parkeringen utanför Gekås Ullared i lördags.
Foto: Läsarbild
Boris Lennerhov är vd på Gekås i Ullared.
Foto: HENRIK JANSSON

Under helgen, fredag till söndag, valde 23 000 människor att besöka Gekås Ullared.

En bild från i lördags visar en full parkering utanför varuhuset.

Men enligt Boris Lennerhov, Gekås vd, så har man vidtagit alla åtgärder man kan för att minska smittspridning.

– Den här helgen förra året hade vi 51 000 besökare, säger han. 

Restriktionerna i Halland är som i övriga landet hårdare än tidigare med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19.

En av restriktionerna är:

”Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.”

Gekås i Ullared hade under helgen, fredag till söndag, 23 000 besökare fördelat på de tre dagarna.

Bilder från varhuset på lördagen visar en full parkering. 

– Jag hade vägarna förbi så jag stannade till och tog bilder. Jag reagerade på att det var så mycket folk som det var med rådande läge, säger personen som tog bilden.

Johanna Steier, kommunikationsdirektör i region Halland, säger att ett besök på Gekås inte är förenligt med de allmänna råden.

– Det är okej att köpa livsmedel, men annars är det inte förenligt med våra lokala allmänna råd, det är det inte. Man ska undvika att vara ute handla, säger hon. 

Tappade 50 procent i november

För Gekås del var det ändå mer än en halvering av besökarna jämfört med samma helg förra året. Då besökte 51 000 varuhuset under samma helg.

– Vi har tappat ungefär 50 procent i november mot förra året. För vår del blir det lugnare och lugnare nu. Julhandeln ser inte ut för oss som för andra, vi har mest besökare i oktober och november, säger Boris Lennerhov, vd för Gekås. 

Han menar att de besökare som kommit har gott om utrymme inne i varhuset.

– Vi får normalt ha 8 000 inne samtidigt. Vi har öppet mellan 7 på morgonen och 22 på kvällen, så det är inte mer än ett par tusen inne samtidigt nu och vi har en yta på 43 000 kvadrat.

Han säger också att varuhuset vidtagit andra åtgärder som att sätta upp plexiglas och stänga varannan kassa. Av företagets cirka 1 600 anställda har ett 15-tal konstaterats sjuka i covid-19.

 ”Vi har klarat ut det på ett bra sätt” 

– Det är oerhört lite. Vi har inte haft någon smittskälla inne i varuhuset, man har smittspårat och skickat hem de som jobbat nära den som varit sjuk men de har testat negativt, säger Lennerhov och fortsätter:

– Jag tycker att vi har klarat ut det på ett bra sätt, vi var tidiga med att om någon i familjen drabbades fick man vara hemma men behålla lönen. Vi har försökt på alla möjliga sätt att stoppa smittan och ta hänsyn. Det kostar lite pengar men är en baggis i sammanhanget om man jämför med konsekvensen. 

Råden har gett viss effekt

De lokala allmänna råden i Halland har gett viss effekt, menar Johanna Steier.

– Innan de lokala allmänna råden infördes var det en väldigt brant kurva och ökningstakten var väldigt hög. Efter ett antal veckor med råden är smittan fortsatt hög och utbredd, men det är inte samma ökningstakt, säger hon. 

Se också: 

Shoppingsugna semesterfirare trängs inne på Gekås Ullared – trots den pågående coronapandemin.