22 skottlossningar hittills i år i Göteborg

GÖTEBORG. Sedan årsskiftet har ett 20-tal skottlossningar skakat Göteborg.

Den senaste skedde natten till fredagen i Tynnered där en man sköts i huvudet, enligt uppgift till GT.

- Tillgången till vapen är till synes obegränsad, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen.

Klockan 01.41 natten till fredag larmades polisen till Grevegårdsvägen i Tynnered efter uppgifter om en skottlossning. En eller två bilar lämnade platsen och kvar när polisen kom fanns två skottskadade män.

- Vad vi vet så satt de två männen i en bil som besköts. Det är ett flertal skott som har avlossats, säger polisens press-talesman Ulla Brehm.

Träffades i huvudet

Männen, som är i 20-års-åldern, vårdas på Sahlgrenska. Enligt polisen är en av dem lindrigt skadad. Ett vittne berättar för GT att han träffats på händerna. Den andra träffades, enligt uppgifter till GT, av ett skott i huvudet och vårdas för allvarliga skador.

- Kanske livshotande, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Utanför sjukhuset vaktar poliser.

- Det har vi alltid när det är människor som är beskjutna. De är i goda händer på sjuk- vården, säger Ulla Brehm.

Tillhör kriminella grupper

De båda männen är kända av polisen sedan tidigare. De, liksom de som sköt, misstänks tillhöra kriminella grupperingar. Men vilken gruppering det rör sig om vill polisen inte säga. Polisen säger att man i nuläget inte vet något om motivet bakom skottlossningen.

- Vi har inte gripit någon, säger Björ Blixter på fredagskvällen.

Gull-Maj Gustavsson bor i området och blev vittne till händelsen.

- Man hör ju ständigt om skottlossning lite varstans i Göteborg. Det är ju rena Chicago, säger hon.

22 skottlossningar i år

Sedan årsskiftet har GT rapporterat om 22 skottlossningar i Göteborg. Fyra av dem har skett sedan mitten av juli. För drygt en vecka sedan sköts en man ihjäl med ett skott i bröstet. Mannen, i 25-årsåldern, var ute med sin flickvän och rastade hunden i Partille när skotten avlossades. Enligt uppgifter till GT ska mannen ha utsatts för ett mordförsök redan veckan innan.

- Det är helt klart att det är oroligt i Göteborg när det händer sådana här saker med tät följd. I sådana här situationer, när det skjuts på det här viset, så är det människor som ligger i luven på varandra, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen och berättar att de ser den senaste tidens skjutningar som separata händelser.

Varför händer det så mycket i Göteborg?

- Konflikter med skjutningar har vi sett i många år nu. Någon gång under sommaren så brusar det upp. Tidigare har det hängt ihop, det kanske har varit samma konflikt, men det är det inte nu, säger han.

- Och tillgången till vapen är till synes obegränsad.

Olika skäl bakom striderna

Vad striderna mellan de olika grupperna handlar om varierar. Alhbin nämner kontroll över områden, narkotika och personliga konflikter som några exempel.

- Det går inte att säga något generellt. Men det är ständigt så att det ligger och pyr någonstans och det krävs inte mycket för att det ska blossa upp.

Enligt polisen sker konflikterna mellan allt från mc-gäng, till grupperingar med etnisk tillhörighet och grupper som är geografiskt ihopkopplade.

- Vi har hyfsat koll på de olika kriminella grupperingarna men det innebär inte att vi har kontroll på vad de gör.

De kriminella grupperingarnas schismer är ett stort problem för polisen.

- Det är grupperingar där man inte litar på polisen. De vill inte prata med oss. De inblandade kan vara intresserade av att göra upp själva. Många av de här konflikterna beror ju på olika former av hämnd, viljan att ta hämnd för något som hänt tidigare och det byggs på över tid. Med fler saker som händer desto mer blir det att hämnas över, säger Sven Alhbin.

Behöver allmänheten vara rädd?

- Vi på polisen är jätteoroliga för att vi inte räcker till. Det är klart att samhället ska vara oroligt för att vi inte klarar av att hantera de här situationerna. Men generellt sett har vi väldigt få exempel på där tredjeman har råkat illa ut. Men det är ett av våra stora bekymmer just när man skjuter på öppen gata.