Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

22-årige Jespers praktik – 1000 mil lång roadtrip

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Jesper Palmborg och Johan Schneider.
Foto: PRIVAT
Totalt kommer de ha rullat över 1 000 mil.
Foto: PRIVAT
Bild från när de åkte genom South Dakota.
Foto: PRIVAT
Jesper Palmborg praktiserar vid Svensk-amerikanska handelskammaren.

Göteborgaren Jesper Palmborg, 22, har just nu praktik i USA.

Som en del i det är han ute på en lång roadtrip – för att sälja in ung, svensk talang hos företag.

– Efter corona har tron lite tappats på att kunna vara ute och hitta internationella möjligheter, säger han.

Jesper Palmborg är uppvuxen i Göteborg, men studerar international business vid Ekonomihögskolan i Lund.

Som en del i det har han just nu ett halvårs praktik på Svensk-amerikanska handelskammaren i USA. På samma plats har han även vännen och kurskamraten Johan Schneider.

Praktiken inleddes i somras, men då från distans i Sverige till följd av inreseförbudet.

– Sedan kom vi över till USA i augusti-september efter en lång visumprocess där vi bland annat åkte genom Rumänien för att få visum, säger Jesper Palmborg.

Ute på roadtrip

Sedan ett par veckor är de två ute på en 1 000 mil lång roadtrip i USA där de under en månads tid ska besöka företag i 15 städer.

De gav sig i väg den 8 november.

Målet med resan: Att lyfta och uppmärksamma ung, svensk talang för att försöka få företag att erbjuda svenska studenter möjligheter till praktik.

Idén till det hela fick duon själva och efter att ha hittat sponsorer till resan kunde de ge sig av.

– Efter corona har tron lite tappats på att kunna vara ute och hitta internationella möjligheter. Det var lite så vi fick idén, att åka runt till stora företag och presentera svensk talang, säger Jesper Palmborg.

Varit över förväntningarna

För att nå ut använder de sig av Svensk-amerikanska handelskammarens nätverk. 

– Väl på företagen kan det vara allt från en enkel middag till som i Minneapolis exempelvis hålla en stor presentation inför 10-20 personer. Vi försöker se vad det är för svensk talang de vill ha, säger han.

Hur har det varit i USA hittills?

– Över våra förväntningar. Vi har fått ta mycket egna initiativ och bidra. Roadtripen var inget som ingick utan det var vi som presenterade det för våra chefer. Arbetsmässigt har det överträffat allt, säger Jesper Palmborg.

Han fortsätter:

– Kulturmässigt är det intressant att se skillnaden mellan USA och Sverige. Amerikaner är väldigt inbjudande, tillmötesgående och hjälpsamma vid personliga relationer men är lite svårare att nå professionellt. I Sverige är det tvärtom, känner vi.

”Fått försmak”

Tiden i USA har också gett blodad tand, berättar han.

– Nu har vi verkligen fått försmak för USA. Det är klart att USA är något jag kunnat se i framtida karriären. I och med att vi studerar international business är vi intresserade av en internationell karriär och en sådan här möjlighet har verkligen öppnat vägar att ta oss dit, säger Jesper Palmborg.

Ella, 14, sjöng på Globens tak under sin prao

Ella fick ställa sig på Globens tak och spela in en musikvideo som en hyllning till Avicii. Men det hela var lite av en slump när hon fick chansen att spela in en låt under sin praktik.