Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över 20 000 nya fall av covid-19 i regionen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV-
22 486 personer konstaterades smittade av covid-19 i Västra Götaland under förra veckan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

22 486 personer konstaterades smittade av covid-19 i Västra Götaland under förra veckan, meddelar regionen.

Samtidigt har antalet inneliggande sjukhusvårdade med sjukdomen ökat med 39 patienter – på bara ett dygn.

– Det är mycket bekymmersamt att antalet personer som blir så svårt sjuka av covid-19 att de behöver sjukhusvård ökar, säger Jan Kilhamn i ett pressmeddelande.

Antalet PCR-tester var under vecka 2 det högsta antalet någonsin hittills under pandemin.

Fler PCR-tester än någonsin – 107 945 stycken – genomfördes under årets andra vecka i Västra Götaland.

– Vi gör allt vi kan för att tillmötesgå behovet och laboratorierna gör sitt yttersta för att analysera och ge provsvar, men trots alla förstärkningar så är svarstiderna långa nu, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

22 486 personer testade positivt för corona under föregående vecka. Det är färre än veckan innan, då drygt 27 000 nya fall konstaterades, men långt mycket högre än alla övriga veckor sedan pandemins början.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland, betonar dock att statistiken denna vecka behöver tolkas med stor försiktighet. 

Ökning med 36 patienter – på ett dygn

– Mot bakgrund av det stora antalet tester har inrapporteringen försenats. Vi har en kraftig smittspridning samhället och jag vill vädja till alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, stanna hemma vid symtom och vaccinera dig så snart du kan, säger Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

Antal patienter med positiv covid-19 som vårdas på regionens sjukhus fortsätter att öka. Under tisdagsförmiddagen fanns totalt 353 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 14 på intensivvårdsavdelningen. Det är en ökning med totalt 36 patienter sedan dagen innan. 

– Det är mycket bekymmersamt att antalet personer som blir så svårt sjuka av covid-19 att de behöver sjukhusvård ökar. Läget är mycket ansträngt på sjukhusen, dels beroende på att fler behöver vård, dels beroende på hög sjukfrånvaro. Vi jobbar hårt och samverkar inom regionen och med kommunerna för att hantera situationen, säger Jan Kilhamn i pressmeddelandet. 

Antalet inneliggande med covid-19 har ökat med 39 patienter på bara ett dygn.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT

Riktlinjerna för provtagning ändras

Testkapaciteten har byggts ut successivt sedan och har fördubblats sedan början i december, enligt Västra Götalandsregionen. Men den stora efterfrågan på tester överstiger ändå kapaciteten, vilket gör att väntetiderna blir längre än de tänkta 48 timmarna.

Och nu ändras riktlinjerna för när man ska välja att testa sig.

Västra Götalandsregionen meddelar nu att endast personer med symtom ska provta sig, med undantag för om man arbetar inom vården. Smittskyddet har också beslutat att hushållsnära kontakter inte tvångsmässigt ska testas för sjukdomen, men familj måste fortfarande sitta i karantän.


Det gäller nu:

Personer i samhället med symtom som kan vara covid-19 ska fortsätta att provta sig. 

Provtagning av symtomfria personer i samhället upphör med några undantag. 

Symtomfria hushållskontakter och nära kontakter ska inte provta sig, men utvecklar man symtom ska man däremot snarast provtas. 

Vård- och omsorgspersonal ska även fortsatt provta sig som symtomfria hushållskontakter och nära kontakter.  

Stanna hemma räknas från hushållskontaktens insjuknade. 

Som hushållskontakt ska man vara hemma sju dagar räknat från den dag personen i hushållet insjuknade (tidigare provtagningsdatum). Om personen med covid-19 i hushållet inte har några symtom gäller förhållningsreglerna under sju dagar från denna persons provtagningsdatum.

Smittspårning av covid-19 fortgår för att identifiera personer som utsatts för smitta så att de informeras och att åtgärder vidtas för att de inte ska sprida smittan vidare. Den som själv testats positiv är den som snabbast kan ge informationen till de som kan ha utsatts för smitta. 

Provtagning av patienter som behöver sjukvård på grund av misstänkt covid-19 infektion och personer som arbetar eller vistas i miljöer med sköra personer (sjukvård och äldreomsorg) samt provtagning vid smittspårning i dessa miljöer kommer att ske som tidigare. 


Källa: Västra Götalandsregionen


Se också:

Nya coronatestet: Kan testa positivt – och gå till jobbet.