Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

21-årige Gabriel blev pappa hos F-kassan

Foto: Privat

Försäkringskassan eller förvirringskassan?

Gabriel Lindh, 21, från Göteborg ansökte om bostadsbidrag som fattig, barnlös student – och fick ett svar baserat på att han var en ensamstående pappa med vanlig månadslön.

– Oproffsigt, säger han.

Förra veckan rapporterade Kvällsposten om Tobias Wallin i Malmö som upptäckte att han stod registrerad som pappa till ett barn som inte var hans – en handläggare på försäkringskassan hade råkat skriva fel personnummer i myndighetens register.

Nu har det hänt igen.

Studenten Gabriel Lindh, 21, fick nyligen förstahandskontrakt på en hyresrätt i Göteborg. Då ansökte han om bostadsbidrag.

– Jag skickade in mina papper, fyllde i uppgifter om inkomst och allt sådant. Jag tjänar väl max 40 000 kronor per år på extrajobb, utöver studiemedlet, säger Gabriel till GT.se.

Fick besked

För en dryg vecka sedan fick han ett besked hem på posten. Han beviljades bostadsbidrag - men bara 200 kronor i månaden.

– Enligt mina beräkningar borde jag få 600 kronor i månaden. Diffen var så stor, säger Gabriel.

Han såg också i brevet att hans beviljade bidrag baserades på en inkomst på 180 000 kronor per år, vilket alltså inte alls stämmer.

Gabriel ringde försäkringskassan och fick prata med en handläggare.

– Hon frågade om jag hade barn. I hennes papper stod det att jag skulle ha ett barn fött 2006, alltså då jag var 15 år. Det var väldigt konstigt, säger han.

– Det stod också i hennes uppgifter att jag skulle få bostadsbidrag från mars, men jag flyttade in i min lägenhet i juni.

Fel kontonummer

Försäkringskassan hade dessutom fel kontonummer till Gabriel, och till råga på allt stod han registrerad som inneboende och inte som hyresgäst med förstahandskontrakt.

– Det var fel på fel. Till sist sa hon jag pratade med att det verkade som att en handläggare hade blandat ihop mitt personnummer med någon annans, säger Gabriel.

Fördröjning

Nu väntar han på att försäkringskassan ska rätta till felen och lämna ett nytt besked om bostadsbidrag. Strulet har lett till att han kommer att få sitt bidrag minst en månad för sent.

– För min del spelar det ingen roll att utbetalningen dröjer. Men för någon annan hade det kanske spelat roll. Den andra personen här, en ensamstående pappa, får ju också en fördröjning och han kanske behöver pengarna, säger Gabriel.

– Det är oansvarigt av en handläggare att vara så ouppmärksam. Det känns oproffsigt.

Marcus Johansson Persson, enhetschef på försäkringskassan, beklagar det inträffade.

– Det här är väldigt sällsynt. Det är tyvärr så att systemet är sådant att det kan bli förväxlingar mellan personnummer. Men det händer sällan, säger han.

– Vi gör en incidentrapport om den här händelsen. Och vi åtgärdar det så fort vi kan. Det är ju den mänskliga faktorn, att någon skrivit fel siffror.