Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

21-årig göteborgare häktad för mord i Danmark

21-åringen är tidigare dömd för flera grova brott i Sverige.
En 21-årig göteborgare har anhållits i Danmark för mord.
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Polisen misstänker att göteborgaren avlossade skotten och sedan blev upphämtad av en medgärningsman. De båda greps drygt en timme efter skjutningen.
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix / TT NYHETSBYRÅN

En 21-årig göteborgare har häktats i Danmark, misstänkt för mord.

Svensken misstänks för att ha dödat en gängmedlem i Köpenhamn under torsdagen. 

På torsdagen inträffade skottlossning i ett butikskvarter i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. En känd kriminell man med anknytning till gängmiljön träffades i ryggen och avled kort därpå.

En timme efter dådet grep köpenhamnspolisen två män, varav den ena var 21-åringen från Göteborg, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

På fredagen häktades de båda, misstänkta för mordet.

Polisen misstänker att göteborgaren avlossade totalt fem skott mot gängmannen som avled, men också mot en annan, hittills oidentifierad person, som överlevde och lyckades fly från platsen. Enligt polisens misstanke ska den andra numera häktade mannen sedan ha hämtat upp 21-åringen med bil, i vilken de två sedan greps drygt en kilometer från mordplatsen.

Polisen misstänker gängsamarbeten

Av domstolshandlingar framgår att de båda männen förnekar brott.

Dansk polis misstänker sedan tidigare att svenska gängmedlemmar agerar torpeder åt danska grupperingar. Enligt Danmarks Radio finns en hypotes hos Danmarkspolisen om ett samarbete mellan Järvagänget Dödspatrullens avdelning i Köpenhamn och den danska, kriminella organisationen Loyal to Familia.

– Loyal to Familia existerar fortfarande, trots förbudet. Men en hypotes är att de nu tar hjälp av Dödspatrullen för att utföra brott, säger en dansk källa till DN.

21-åringen dömdes för rån

21-åringen är tidigare dömd för flera grova brott i Sverige. Bara för någon månad sedan dömdes han till skyddstillsyn, för ett rån mot en godisbutik i Göteborg. Enligt domen ska han tillsammans med två medgärningsmän ha hotat att skjuta personalen, och tagit kontanter och tobaksvaror, till ett värde av över 300 000 kronor.