Polischefen om massiva insatsen: ”Inspirerande”

Svenska polisen om insatsen: Vi har gripit 155 misstänkta
21 personer är anhållna efter den stora polisinsatsen.
Foto: BILDBYRÅN
Tobias Bergkvist, chef för regionala utredningsenheten i Väst.
Foto: Pressbild / Polisen

Under natten mot måndagen genomfördes en massiv polisinsats i Västsverige där över 300 poliser deltog. 

21 personer sitter nu anhållna för olika brott som en del av operation Trojan shield.

Under insatsen gjordes beslag av vapen, ammunition och narkotika.

– Det är fler i ledarskiktet än vi är vana att komma åt, säger Tobias Bergkvist, chef för regionala utredningsenheten i Väst.

Den stora insatsen i Västsverige under natten mot måndagen är en del av det internationella polissamarbetet där över 800 personer gripits sammanlagt i ett stort antal länder. 

Sammanlagt i Sverige har 155 personer gripits som en del av operation Trojan shield. 

Över 300 poliser deltog i den Västsvenska insatsen. 

– I stora delar har ingripanden och husrannsakningar skett i Storgöteborg och ett fåtal andra ärenden som Halland och Älvsorg, men vi är lite tunna i den delen för det är en pågående polisinsats där det förhoppningsvis kommer fler frihetsberövanden framöver, säger Tobias Bergkvist, chef för regionala utredningsenheten i Väst.

”Kan inte känna sig säkra någonstans” 

21 personer greps under insatsen i Västsverige och anhölls senare av åklagare. Misstankarna gäller bland annat vapen- och narkotikabrott.

– Vi är nu i inledningsfasen av ett stort och tidskrävande utredningsarbete. Detta kan växa ytterligare, tack vare ett effektivt samarbete både nationellt och internationellt. De som ägnar sig åt kriminell verksamhet kan inte känna sig säkra någonstans, säger Tobias Bergkvist, i ett pressmeddelande. 

Enligt Tobias Bergkvist har operationen planerats i närmare nio månader och de flesta som deltog fick inte informationen förrän tätt in på insatsen.

– Vi har varit del av samverkan i cirka nio månader, sen har vi genomfört ett begränsat antal insatser för att stoppa viss typ av brottslighet i väntan på den här dagen. Eftersom det är en underrättelseoperation har det fått hållas väldigt tätt, säger han. 

Flera gripna i ledarskikten

Bland de gripna finns ett antal personer som tillhör ledarskikten i olika kriminella nätverk, men också personer som finns längre ner i hierarkin.

– Vissa har en tätposition, vissa befinner sig lite längre ner, men de har haft kommunikation med varandra. Det är fler i ledarskiktet än vi är vana att komma åt och som övertid varit svåra att lagföra, säger Bergkvist. 

Tidigare har de krypterade plattformarna Encrochat och Sky ECC avkodats och vid den senaste insatsen också plattformen ANOM vilket nu lett fram till de många gripandena.

– Det har varit spännande och inspirerande med en så pass omfattande insats. Jag har aldrig varit med om att vi genomfört så mycket arbete på så kort tid, säger Tobias Bergkvist. 

”148 miljoner dollar och sex ton kokain”

FBI om enorma beslagen i tillslaget mot organiserade brottsligheten.