Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20-tal skadade på asylboende

15-20 personer skadades i branden på Restad Gård. Foto: Robert Betzehag

Ett 20-tal personer har skadats i en brand på flyktingförläggningen Restad Gård i Vänersborg.

En är allvarligt skadad ytterligare två vårdas på sjukhus – de flydde de våldsamma lågorna och den intensiva röken genom ett fönster. 

– En förundersökning är inledd om misstänkt mordbrand, säger polisens presstalesman Tommy Nyman . 

Larmet om branden kom in till räddningstjänsten vid 04.15 på söndagsmorgonen. På plats visade det sig att det brann på tredje våningen i ett av husen. Det handlar om Sveriges största flyktingboende, Restad Gård, enligt kommunens hemsida bodde 1 200 personer på boendet i maj 2016.

– Vi har varit på plats med folk från tre stationer. Vänersborg, Trollhättan och Vargön, säger Tony Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten. 

15-20 skadade

Rökutvecklingen på platsen ska ha varit mycket kraftig och räddningstjänsten har gått in i med rökdykare i tre omgångar. 

– Det är mellan 15 och 20 personer som skadats, där handlar det om rökskador sedan är det två som skadats allvarligare, säger polisens presstalesman Tommy Nyman. 

Två personer har fått så kallade fallskador – detta då de flydde lågorna genom att hoppa från ett fönster. En av dessa är allvarligt skadad, uppger sjukhuset NÄL. Ytterligare en vårdas också på sjukhus. 

Jonathan Kvist, enhetchef vid Migrationsverket, berättar att det är 158 personer som bor i det branddrabbade huset. 

– Vi har haft ett bra samarbete från start med bland annat kommunen och väktarna så de som bor i huset kunde snabbt få frukost och tas omhand på morgonen. Vi kontaktade även Röda korset för att de som inte hunnit få med sig varma kläder skulle bli erbjudan detta. 

Han berättar att de som bor på de två nedre våningarna kommer att kunna flytta tillbaka till sina hem redan under söndagen. De som bor på den branddrabbade våningen har fått tillfälliga boenden på Vargön. 

– Det är både familjer, unga och gamla som bor i det här huset och det känns bra att vi kunnat lösa det såhär tills vidare, säger Jonathan Kvist. 

Oklart vad som startade branden

Det var ingen person som larmade om branden – utan informationen kom till räddningstjänst och polis genom ett automatiskt larm. Det är dock oklart vad som startade branden – och polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

– När räddningstjänsten är klara på platsen kommer vi att spärra av för en teknisk undersökning. Branden har startat i någon form av allmänt utrymme på tredje våningen, säger Tommy Nyman. 

Vid klockan åtta på morgonen, efter fyra timmars intensivt arbete, lämnade räddningstjänsten platsen och lämnade över till polisen. Men först på måndag kommer polisen kunna genomföra den tekniska undersökningen. Detta då brandplatsen måste vädras ut i ett dygn. 

 

Få de senaste nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.