Branden startade i en skåpbil, och spred sig sedan till sju företagslokaler. Foto: LäsarbildBranden startade i en skåpbil, och spred sig sedan till sju företagslokaler. Foto: Läsarbild
Branden startade i en skåpbil, och spred sig sedan till sju företagslokaler. Foto: Läsarbild
Värden för 63 miljoner kronor förstördes i jättebranden på Backaplan. Foto: RäddningstjänstenVärden för 63 miljoner kronor förstördes i jättebranden på Backaplan. Foto: Räddningstjänsten
Värden för 63 miljoner kronor förstördes i jättebranden på Backaplan. Foto: Räddningstjänsten

19-åring kan krävas
på 35 miljoner kronor

Publicerad

Han dömdes till fängelse i sex år och kan krävas på 35 miljoner kronor i skadestånd.

Nu har 19-åringen som orsakade jättebranden på Backaplan överklagat till hovrätten.

– Man hoppas att försäkringsbolagen kommer vara försiktiga när det gäller skadestånden, säger advokaten Kent-Olof Stigh.

Branden var våldsam.

Den 19-årige mannen krossade en ruta i en lastbil, satte eld på ett säte och sedan spred sig lågorna. De slukade sju företagslokaler på Backaplan – värden för 63 miljoner kronor förstördes.

Den unge mannen dömdes för flera fall av skadegörelse och grov mordbrand. Straffet blev sex år i fängelse, något han nu överklagat.

Vill gå fri

Han vill frikännas för branden och därmed försättas på fri fot.

– Han menar att han aldrig avsett att det skulle bli en storbrand, utan hans uppsåt täcker endast anläggande av brand i bilen, det vill säga skadegörelse, säger mannens advokat Kent-Olof Stigh.

Men kan man inte befara att det finns en spridningsrisk om man tänder eld på en bil som står intill stora fabrikslokaler?

– Det är det som tingsrätten har kommit fram till, att han varit likgiltig för risken. Det menar vi att han inte varit.

19-åringen säger själv att han var berusad under den aktuella kvällen. Han kan komma att få betala 35 miljoner kronor i skadestånd för den förödelse han ställt till med.

"Det är inget bra läge"

Kent-Olof Stigh hoppas dock att försäkringsbolagen tar hänsyn till mannens ålder när de kommer med sina skadeståndsyrkanden.

– Det är det som gör att man hoppas att försäkringsbolagen kommer vara försiktiga när det gäller skadestånden. Att som en så ung man komma ut i livet med ett antal tiotals miljoner kronor i skuld ... det är inget bra läge för det fortsatta livet.

Tror du att hans ålder kan påverka skadeståndskraven?

– Det är det vi får se. Vi vet inte.

19-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte led av en psykisk störning vid brandnatten i mitten av juli.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER