Jade Olav Kamøy Aoude som dog i en olycka när han cyklade hem från universitetet på Lindholmen hösten 2016. Foto: PrivatJade Olav Kamøy Aoude som dog i en olycka när han cyklade hem från universitetet på Lindholmen hösten 2016. Foto: Privat
Jade Olav Kamøy Aoude som dog i en olycka när han cyklade hem från universitetet på Lindholmen hösten 2016. Foto: Privat
Jade Olav tillsammans med sina systrar. Foto: PrivatJade Olav tillsammans med sina systrar. Foto: Privat
Jade Olav tillsammans med sina systrar.  Foto: Privat
Jade Olavs pappa Salah vid sonens grav. Foto: PrivatJade Olavs pappa Salah vid sonens grav. Foto: Privat
Jade Olavs pappa Salah vid sonens grav. Foto: Privat
Jade Olavs minnesträd på Lindholmen, på platsen där han miste livet. "Jag sätter blommor och ljus där varje gång jag är i Göteborg. Ofta kommer människor fram och frågar mig vad som har hänt där" säger Jade Olavs mamma Marit Kamøy. Foto: PrivatJade Olavs minnesträd på Lindholmen, på platsen där han miste livet. "Jag sätter blommor och ljus där varje gång jag är i Göteborg. Ofta kommer människor fram och frågar mig vad som har hänt där" säger Jade Olavs mamma Marit Kamøy. Foto: Privat
Jade Olavs minnesträd på Lindholmen, på platsen där han miste livet. "Jag sätter blommor och ljus där varje gång jag är i Göteborg. Ofta kommer människor fram och frågar mig vad som har hänt där" säger Jade Olavs mamma Marit Kamøy. Foto: Privat
Den 12 mars 2018 dömdes lastbilschauffören för vållande till annans död. Påföljden blev villkorlig dom. Foto: Maria DahlinDen 12 mars 2018 dömdes lastbilschauffören för vållande till annans död. Påföljden blev villkorlig dom. Foto: Maria Dahlin
Den 12 mars 2018 dömdes lastbilschauffören för vållande till annans död. Påföljden blev villkorlig dom. Foto: Maria Dahlin

19-årige Jade dog på väg hem från skolan

Publicerad

Jade Olav, 19, från Oslo hade just börjat på universitetet i Göteborg och såg fram emot studierna i sin nya hemstad.

Han var på väg hem från skolan på cykel när han blev påkörd av en lastbil. 

Han avled omedelbart.

– Jag har förlorat honom men vill inte släppa honom. Vi pratar om Jade varje dag, säger hans mamma Marit Aoude Kamøy som tillsammans med familjen varje år delar ut ett pris i sonens namn. 

Nu har chauffören som körde på Jade Olav fått sin dom. 

Hösten 2016 hade Jade Olav Kamøy Aoude från Oslo flyttat till Göteborg för att börja på kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Han var en intelligent och reflekterande ung man, upptagen av de stora frågorna i livet. Därför sökte han dessa studier i Göteborg, berättar Jade Olavs mamma Marit Aoude Kamøy.

Han var på väg hem efter en föreläsning när han vid lunchtid den 23 september kom cyklande längs Lindholmsallén på Lindholmen. 

– Han skulle hem med sina saker och träffa vänner på eftermiddagen, berättar Marit Aoude Kamøy som pratat med sonen i telefon en timme tidigare.

– Vi pratade med varandra varje dag, säger hon.

På ett ögonblick inträffade det ofattbara. Där cykelbanan korsade en väg blev Jade Olav påkörd av en lastbil som svängde in från Lindholmsallén.

Föraren förklarade senare i polisförhör att han plötsligt hörde en duns, att han tittat i backspeglar och rutorna åt båda håll men inte sett någon cyklist när han körde in på vägen. Hans uppfattning var att cyklisten kört in i sidan på lastbilen. 

Räddningspersonal kunde konstatera att Jade Olav hade hamnat under lastbilen och med största sannolikhet avlidit omedelbart av de svåra skador han fått vid krocken. 

Jade var på väg hem från skolan på cykel när han blev påkörd av en lastbil. Foto: Maria Dahlin

Ett vittne berättade för polisen hur han såg lastbilen svänga över cykelbanan och att cyklisten blev påkörd:

– Jag ser hur cykeln flyger, precis som att han försökte väja undan för lastbilen. Men sedan hamnade han under. 

Fick beskedet på kvällen

Marit Kamøy var inte hemma i Oslo den här dagen, utan befann sig i familjens fritidshus i Sandefjord. Inte förrän på kvällen fick hon beskedet om sonens plötsliga död.

– Jag hade just kommit in när det ringde på dörren och jag såg att det var en präst som stod där. Jag är läkare och förstod direkt att något förfärligt hade hänt, säger hon.

Marit Aoude Kamøy berättar att hon och maken Salah den första tiden helt riktade in sig på att stötta och hjälpa Jade Olavs systrar, 25 och 18 år, som drabbades hårt av tragedin.

– "Det är orättvist att mista sin bror och samtidigt orättvist att mista sin framtid", sa vår yngsta dotter som gick sista året i gymnasiet. Den äldsta utbildade sig till läkare. Vi gjorde vårt bästa för att de inte skulle tappa sin skolgång, säger Marit Kamøy.

Jade Olav på sommarlov med vänner på Koster.Foto: Privat

"Jag känner varje dag fysisk smärta efter förlusten av min son och jag har  koncentrationssvårigheter som innebär en utmaning i mitt arbete" skrev Marit Aoude Kamøy i ett brev till tingsrätten i mars 2017.

Delar ut stipendium

Hon återgick till sitt arbete som läkare "lite grann" samma höst som olyckan inträffade.

– När man har en uppgift är det lättare att klara av saker och ting. Jag trivs bra med mitt jobb och har fått fint stöd av min arbetsgivare. Men jag tappade under en period helt minnet för namn, och matlusten försvann. Det gick många veckor utan att jag kunde äta något. Jag gick ner nära 30 kilo, berättar Marit Aoude Kamøy och förklarar att hon fortfarande, ett och ett halvt år senare, inte fått tillbaka matlusten.

Senare hösten 2016, den 8 december som är Jade Olavs födelsedag, bestämde sig familjen för att årligen dela ut ett pris på 10 000 kronor till en enskild student, studentgrupp eller projektgrupp.

Familjen delar också varje år ut ett stipendium på 15 000 kronor till en enskild student eller en studentgrupp för projekt vid det kognitionsvetenskapliga programmet på institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet.

– Det har varit väldigt läkande att arbeta med detta. Det kom för mig redan de första dagarna efter olyckan, att vi måste hitta ett sätt att minnas honom och prata om honom på ett positivt sätt, utan att varje gång minnas det förfärliga som hänt. Jag har mist honom, men vill inte släppa honom, säger Marit Aoude Kamøy.

Marit Kamøy, Jade Olavs mamma, berättar att hon ett och ett halvt år efter olyckan inte fått tillbaka matlusten. Foto: Privat

Föraren har överklagat domen 

Den 12 mars 2018 dömdes lastbilschauffören för vållande till annans död. Påföljden blev villkorlig dom.

Tingsrätten anser att utredningen visar att föraren haft goda möjligheter att lägga märke till Jade Olav när han närmade sig cykelpassagen och menar att han inte ägnat cykelbanan "erforderlig uppmärksamhet". Rätten konstaterar därför att det står klart att föraren vållat pojkens död.

Domen har överklagats och förarens advokat Peder Isaksson säger att mannens inställning är att han inte varit vårdslös.

– Han är självklart påverkad av händelsen. Det är tragiskt både för honom och familjen som drabbats, säger Peder Isaksson.

Marit Aoude Kamøy berättar att hon och familjen pratar om Jade Olav varje dag. Hon är glad om någon ställer frågor om sonen och det som hänt.

– Jag tänker på honom hela tiden. Det är inte farligt att fråga. Det är bra att vi som förlorat någon får lov att berätta. Vi brukar träffa hans vänner. Nästan varje tisdag kommer de på middag till oss. Man har ett behov att prata om honom, att fortsätta älska den man förlorat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER