Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

19-årig man död efter knivbråket vid Nordstan

trax innan midnatt natten till lördag fick polisen in ett larm om ett större bråk i och omkring Nordstan.
En man har avlidit efter knivbråket i Nordstan.
Foto: LOVISA WALDECK
Bilder från händelsen.
Foto: LOVISA WALDECK
Bilder från händelsen.
Foto: LOVISA WALDECK

Den 19-årige man som skadades i ett knivbråk vid Nordstan i Göteborg sent på fredagskvällen avled av sina skador.

Det meddelar polisen på söndagsmorgonen.

En 21-årig man som greps på en spårvagn har anhållits misstänkt för mord.

Strax innan midnatt natten till lördag fick polisen in ett larm om ett större bråk i och omkring Nordstan. Initialt talades det om att flera personer, så många som sex stycken, var inblandade i bråket.

– Det vi vet just nu, är att minst två personer är knivskurna. Vi har lokaliserat en person som vi bedömer som allvarligt skadat. Sen har vi en annan knivskuren men han verkar inte lika allvarligt knivskuren, sa Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Vid Nordstan hittades en man svårt skadad. Han fördes till sjukhus, men avled alltså av sina skador.

– 19-åringen identifierades sent i går kväll (läs lördag). Anhöriga är underättade, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Han fortsätter:

– 21-åringen är anhållen misstänkt för mord. Vad han sagt till oss i förhör har jag ingen vetskap om.

Robin Simonsson på åklagarmyndigheten pressjour:

– Åklagaren vill inte lämna så många detaljer. Det är en 24-årig man som är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Om det finns någon historia om den här händelsen är för tidigt att säga någonting om. Vi vill inte säga något om den misstänktes inställning.

Misstänkt greps på spårvagn

Den misstänkte gärningsmannen, som alltså också skadades, kunde senare lokaliseras på en spårvagn.

– Gärningsmannen har åkt spårvagn från platsen. Han sitter i en spårvagn vid Gamlestadstorget och blöder från armen. Han har också blivit knivskuren i samband med bråket, berättade Thomas Fuxborg under lördagen.

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.
Foto: HENRIK JANSSON

Enligt Fuxborg är polisens uppfattning att offret och den misstänkte gärningsmannen knivskar varandra i samband med bråket. Motivet är inte känt.

Nordstan har kameraövervakning och händelsen fångades på film. Det kombinerat med vittnesuppgifter gjorde gripandet och utredningsläget lättare.

– Vi har det på film. Allt finns dokumenterat, säger Thomas Fuxborg.

Polisen utesluter inte att fler kan komma att gripas.

– Det är inte uteslutet att fler kan hämtas till förhör. Det kan bli fler frihetsberövanden, säger Fuxborg.

Vittne: ”Skärrad”

GT har varit i kontakt med ett vittne som passerade Nordstan i anslutning till att knivdådet ägde rum.

– Jag såg en man rusa ut från Nordstan med dragen kniv, och sedan fortsätta bort mot spårvagnshållplatserna vid Centralstationen. Det tog nog några minuter innan de första vakterna kom dit och började springa efter. Man blir ju väldigt skärrad när det händer och min första tanke var att det var väldigt mycket folk borta vid spårvagnshållplatserna dit han var på väg

Dödligt knivvåld

Förra hösten blev en man svårt knivskuren utanför Nordstan. Mannen dog på sjukhus.

Gärningsmannen Stefan Skatt dömdes av tingsrätten till 15 års fängelse för mord, men hovrätten ändrade rubriceringen till grovt vållande till annans död och sänkte straffets längd till 6,5 års fängelse.

Enligt åklagaren var bakgrunden till händelsen en narkotikaförsäljning som spårat ur.

Under vintern 2016/2017 beskrev GT de ökande problemen i Nordstan kopplat till ungdomsgäng som hängde där om kvällarna. I artiklarna vittnade privatpersoner, polis och anställda i Nordstan om ökande problem med snatterier, sexuella trakasserier och öppen knarkhandel.

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg uppger att det de senaste veckorna varit oroligt mellan grupperingar som hänger i innerstan och runt Nordstan.

Detta är andra gången på samma vecka som en person dör genom knivvåld i Göteborg. Natten till onsdag blev en 18-årig man rånmördad på Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen. En misstänkt trio, två män och en ung kvinna, sitter häktade för dådet.

Enkät: Hur upplever du tryggheten i Nordstan?

”Vi är från Eskilstuna och är bara här på besök men jag har inte känt mig otrygg här”, säger Diana Elsaaidy, 22.”Nej det har bara varit bra”, säger Mimmi Habib, 22.
Foto: Mathilda Alveflo
”Jag är inte här så ofta men man hör ju att det händer saker. Men jag känner mig inte mer otrygg här än någon annan stans”, säger Ophelia Fardad, 24, från Göteborg.
Foto: Mathilda Alveflo
”Det är inte jättesäkert, det är för mycket folk. Men det är väl något man inte kan undkomma. Men det är mer på kvällarna skulle jag säga, då händer det fler saker”, säger Robin Vingqvist, 24, från Göteborg.
Foto: Mathilda Alveflo
”Jag känner mig inte otrygg. I alla fall inte när det är fullt med folk”, säger Tonie Ortiz, 18, från Allingsås.
Foto: Mathilda Alveflo