Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19 EU-politiker: Stoppa utbyggnaden av Preem

Lysekil säger ja till utbyggnaden av Preemraff. Men enligt oppositionen tar processen allt för lång tid.
18 EU-parlamentariker tar strid mot Preemraff i Lysekil.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Preemraff i Lysekil.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Totalt 19 EU-parlamentsledamöter, däribland gruppledaren Manon Aubry från vänstergruppen GUE/NGL, kräver att regeringen ska stoppa Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil.

”Se till att ni också tar ansvar på hemmaplan. Bara så kan ni fortsätta vara en trovärdig aktör på europeisk och global nivå”, heter det i ett brev till statsminister Stefan Löfven (S) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

”Det är många ute i Europa som har ögonen på Sverige, och som förväntar sig att en svensk, rödgrön regering står upp för klimatet och säger nej till mer fossil verksamhet. Om inte Sverige är beredd att stå upp för klimatomställningen så sänder det oerhört negativa signaler till resten av Europa”, säger svenska ledamoten Malin Björk (V) i ett pressmeddelande.

Kommunfullmäktige är för

Så sent som i onsdags röstade kommunfullmäktige i Lysekil för en utbyggnad av raffinaderiet.

27 röstade för, tre emot.

– Jag har tidigare, för kommunens räkning, ställt mig positiv till att regeringen gör den här prövningen. Men för att regeringen ska vara fri att göra den här prövningen måste kommunen tillstyrka utbyggnaden, sa kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) under mötet, enligt Bohusläningen.

Nu ligger beslutet i regeringens händer.

Har varit protester

Den senaste tiden har flera klimataktioner ägt rum i anslutning till Preemraff i Lysekil.

Bland annat Greenpeace blockerade inloppet till raffen, och därutöver anhölls sex aktivister efter att de klättrat upp och kedjat fast sig i kranar i råoljehamnen inne på Preemraff.

– Det är orimligt att investera i fossil infrastruktur med så kraftigt utökade utsläpp av koldioxid, med en miljon ton per år. Det skulle kraftigt försvåra kommunens, regionens och Sveriges möjligheter att nå sina klimatmål, sa Maria Granberg (MP) under onsdagens kommunfullmäktige enligt Bohusläningen.

”Det behövs göras en grundlig analys”.