Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

18 ensamkommande barn hittade i en villa

De 18 flyktingbarnen låg och sov när polisen kom. Foto: ROBIN ARON
Så här såg det ut vid huset i måndags när polisen slog till. Foto: Läsarbild
Foto: ROBIN ARON

Polisen hittade under måndagen 18 ensamkommande flyktingbarn i ett ödehus i Mölndal.

Enligt ordföranden för socialnämnden i Mölndals kommun, Bernt Runberg, S, var barnen helt okända för kommunen fram till i måndags.

Detta trots att Mölndals kommun sedan många år står som ägare av ödehuset.

– Det är tyvärr många som bara flyter omkring och tyvärr har det varit droger inblandande i bilden, säger Bernt Runberg.

Polisen fick under måndagen tips om att de ensamkommande barnen befann sig i huset som beskrivs som ett ödehus. Tidigt samma morgon gick de in i huset där ungdomarna påträffades.

– Någon anmälde till oss att det var folk som hade bosatt sig i ett tomt hus och man vågade själv inte gå in och titta, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Enligt fastighetsregistret har huset varit i kommunens ägo i många år. Men ingen har varit skriven på adressen på länge.

Enligt gp.se, som var först om att berätta om nyheten, låg personerna och sov när polisen gick in i fastigheten.

Två av personerna misstänks nu för olaga intrång och stöld. De övriga 16 misstänks för olaga intrång.

– Vi tog kontakt med socialtjänsten och pratade med alla där i huset med hjälp av tolk. Två av dem greps för stöld eftersom vi påträffade stulna mobiltelefoner där.

Flera barn omhändertagna

Bernt Runberg är ordförande för socialnämnden i Mölndals kommun. Han berättar att de ensamkommande barnen fram till i måndags var helt okända för kommunen.

Personerna är inte registrerade i kommunen och ska enligt Bernt Runberg mestadels komma från Marocko.

– Det är tyvärr många barn som bara flyter omkring och som har kommit hit från norra Afrika via Europa, säger Bernt Runberg.

Han berättar att personerna nu är omhändertagna av socialtjänsten och att barnen har placerats ut på boenden.

– Nu har vi låst fastigheten och placerat barnen på olika ställen. Dels i Göteborg och dels på andra platser i landet. Det är det vi kan göra i nuläget, säger Bernt Runberg.

"Droger med i bilden"

Han berättar också att några av barnen avvek i samband med att socialtjänsten skulle omhänderta dem.

Vad gör ni från kommunens sida just nu?

– Vi kan inte göra mer än att ta hand om barnen och placera ut dem på lämpliga ställen. Tyvärr har det också varit droger med i bilden. Jag kan inte säga mer om vad som händer mer just nu. Det har varit väldigt mycket på en gång, men nu bedömer vi ändå att vi har situationen under kontroll, säger Runberg.

"Var ett jäkla polispådrag"

Görgen Feldt äger Isacsons Handelsträdgård som ligger mitt emot ödehuset där de ensamkommande flyktingbarnen levde.

– Jag såg att det var ett jäkla pådrag där i måndags morse när jag åkte till jobbet. Först i dag fick jag veta vad det rörde sig om, att det var några flyktingar som hade gömt sig där. Det känns märkligt. Det är ju ett hus som har stått tomt väldigt länge, säger Görgen Feldt.

Rune Ohlsson är fastighetschef i Mölndals kommun. Han bekräftar att huset de ensamkommande flyktingbarnen har levt i ägs av kommunen. Hur länge personerna har bott i huset har han ingen uppgift på.

– Det står ett hus där som man kan kalla för ett rivningsobjekt och som är igenbommat. Vi har fått reda på att det har varit folk där. Sker sådana saker i våra hus är vi där och låser och rättar till det, så är det alltid, säger Rune Ohlsson.

Han berättar att kommunen inte har tittat till huset då det inte använts till något och betraktas som ett rivningsobjekt.

– Det har inte funnits någon anledning till det.

Vad har huset använts till tidigare?

– Jag vet faktiskt inte det, jag har jobbat här i drygt ett år och vet faktiskt inte det, säger Rune Ohlsson.

I lördags publicerade GT en granskning över hur ett stort antal ensamkommande barn spårlöst försvunnit från boenden och förläggningar i Sverige de senaste åren.

Mellan åren 2010 och 2014 försvann drygt 1 500 ensamkommande barn. Håller trenden i sig kan antalet försvunna asylsökande barn och unga snart vara dubbelt så många.

Har aldrig kommit in i systemet

Barnen som försvinner från boenden och förläggningar är samtidigt långt i från alla flyktbarn som kan finnas i Sverige utom myndigheternas kontroll.

– Det som hänt i år är att den grupp som inte ens kommit till samhällets kännedom har ökat, berättade Kjell Terje Torvik, nationell samordnare på Migrationsverket för ensamkommande barn, i samband med GT:s granskning.

Kjell Terje Torvik berättade samtidigt att myndigheterna inte ens har en siffra på hur stor gruppen av barn är som kommer in i landet utan myndigheternas vetskap.

– De har aldrig kommit in i systemet. Nu kommer barn i bussar till Stockholm, bussar som de bara har klivit på någonstans utan att vi vet vem eller vilka det är. Det är en ganska stor del barn som bara flyter omkring i samhället, säger Kjell Terje Torvik.

Hemligstämplad underrättelserapport

Enligt en hemligstämplad underrättelserapport som GT har tagit del av och som gjorts på uppdrag av Gränspolisen i Stockholm finns det bara i centrala Stockholm drygt tvåhundra så kallade gatubarn, ensamkommande barn utan föräldrar i landet.

Rapporten går igenom de senaste årens brottsstatistik bland unga i Stockholm och är unik i sitt slag. Just unga ensamkommande från Marocko och Västsahara pekas där ut som kraftigt överrepresenterade både vad gäller utsatthet och kriminalitet. De har ofta levt på gatan i en mängd europeiska länder innan de dyker upp på gatorna i Göteborg, Stockholm och Malmö.

– Vanligaste brotten är narkotika, stölder av olika slag och ofta enklare våldsbrott, säger Gränspolisens chef i Stockholm, Patrick Ungsäter.

"Har åkt från land till land"

I den hemligstämplade underrättelserapporten anges 142 brottsmisstänkta ensamkommande barn från Marocko och Algeriet som tillsammans står för 587 brottsanmälningar i Stockholms city.

Just ungdomarna från Marocko och Västsahara är också överrepresenterade bland de ensamkommande barn som tagits in för vård vid någon av landets SIS-institutioner.

– En del av de här ungdomarna har hållit på så här i flera år och åkt från land till land. En del av ungdomarna har inte ens vetat var de hamnat, säger Judith Hadagny presstalesman vid SIS, Statens institutionsstyrelse.

Utredningen i Göteborg

I GT:s granskning i lördags kunde vi berätta att den yngsta kända ensamkommande pojken som påträffats vid Sergels torg i Stockholm var sju år gammal.

Fenomenet är väl känt i Göteborg. En större utredning pågår sedan i somras mot en annan grupp ensamkommande flyktingungdomar från just Marocko. De sitter nu frihetsberövade misstänkta för flera stölder, olaga intrång och inblandning i vad som kan ha varit ett rånmord. De inblandades identiteter är inte helt klarlagda och det finns uppgifter om att de misstänkta ungdomarna har levt på gatan i förra europeiska länder.

Flera av de misstänkta har kopplingar till just Mölndal. En av de åtalade misstänks för olaga intrång i en husvagn vid Mölndals kyrka.