18-åringarna skapar en bal för hållbarhet

Alice Perlerot tycker att det är viktigt att visa att det kan bli bra utan att kosta mycket pengar.
Foto: Privat
Alissar Rajha säger att det viktigaste är att fokusera på gemenskap.
Foto: Privat

Alissar och Alice vill visa att dyra klänningar, fina bilar och baldejter inte behövs.

De skapar en hållbarhetsbal som i stället fokuserar på gemenskap och kultur.

– Det ska inte handla om att köpa saker utan i stället om gemenskap. Man ska inte behöva lägga ner massa pengar, en bal kan bli bra ändå, säger Alissar. 

Alissar Rajha och Alice Perlerot är två 18-åriga studenter i Jönköping. 

När klasskompisarna började prata om skolans avslutningsbal kände de båda att fokus låg på fel saker. 

– Det ska inte handla om att ha den dyraste klänningen eller vilken bil man åker i. Alla ska kunna gå på balen och jag tycker det är viktigare att fokusera på andra saker, säger Alissar.

Tillsammans har Alissar och Alice skapat en hållbarhetsbal där fokus ligger på gemenskap, hållbarhet, klimatsmarthet och den kulturella upplevelsen. 

Bilarna tas bort, de dyra känningarna likaså och en vegetarisk buffé kommer att serveras. 

– Vi har även bjudit in band som ska spela och vi vill också att konstnärer ska ställa ut sina verk under kvällen. 

Alissar berättar att hon hoppas på att kunna låna saker till inredningen. Tanken är att köpa så lite som möjligt och i stället låna och återanvända det som behövs. 

"Vi tänker på en mer hållbar framtid"

Alla avgångsstudenter i Sverige är välkomna att köpa biljetter till hållbarhetsbalen som går av stapeln den tredje juni på kulturhuset i Jönköping.

– Alla är välkomna, vi har femhundra platser och de kan köpas av alla studenter i landet, säger Allisar. 

Alissar berättar att hon är glad över det stöd hon och Alice har fått. Lärarna på hennes gymnasieskola, Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping, har hjälpt till att diskutera idéer och Erikshjälpen har engagerat sig, bland annat med kläder till balen.

– Det här känns stort. Vi vill uppmuntra andra att se att det inte behöver bli dyrt och få dem att tänka på vad som egentligen är viktigt, säger Alissar.

Alice berättar att de hoppas på att balen ska få mycket positiv uppmärksamhet. Om årets bal tas emot väl planerar de fortsätta med projektet även nästa år. 

– Då kan man arrangera balen på nya ställen. Vi har båda två ett stort intresse för hållbarhet och att samhället ska bli bättre på det. Vi överkonsumerar så mycket och bör i stället tänka på gemenskap och att vi har varandra och inte saker, säger Alice. 


LÄS ÄVEN: Hannah, 24, lånar ut sin egen balklänning