18-åringen åtalas vid Jönköpings tingsrätt för vårdslöshet i trafik. Foto: Polisen18-åringen åtalas vid Jönköpings tingsrätt för vårdslöshet i trafik. Foto: Polisen
18-åringen åtalas vid Jönköpings tingsrätt för vårdslöshet i trafik. Foto: Polisen
18-åringen medger att sikten var något nedsatt men inte så pass mycket att det påverkade hans körning. Foto: Polisen18-åringen medger att sikten var något nedsatt men inte så pass mycket att det påverkade hans körning. Foto: Polisen
18-åringen medger att sikten var något nedsatt men inte så pass mycket att det påverkade hans körning. Foto: Polisen
Polisen som mötte 18-åringen uppger att de inte kunde se honom genom rutan på grund av all is och frost. Foto: PolisenPolisen som mötte 18-åringen uppger att de inte kunde se honom genom rutan på grund av all is och frost. Foto: Polisen
Polisen som mötte 18-åringen uppger att de inte kunde se honom genom rutan på grund av all is och frost. Foto: Polisen

18-årig man skrapade rutan för dåligt – åtalas

Publicerad

En 18-årig jönköpingsbo hade skrapat vindrutan alldeles för dåligt innan han gav sig ut på vägarna, ansåg polisen.

Nu åtalas han - för vårdslöshet i trafik.

Händelsen utspelade sig i Elmiarondellen i Jönköping i december i fjol, vilket SVT Jönköping var först med att rapportera om. En polispatrull mötte 18-åringen då han kom körande i sin bil. Polisen uppger i förundersökningen att 18-åringens ruta var så illa skrapad och täckt av is att de inte kunde se 18-åringen genom rutan, och att olycksrisken därför var hög.

Innan färden hade 18-åringen skrapat rutorna på bilen både in- och utvändigt, uppger han själv.

Han säger att han, efter att han kört i väg, insåg att is och frost fanns kvar på rutan, varpå han stannade och skrapade rutan ännu en gång. När han skulle ut på motorvägen kom en bil körande i motsatt färdriktning innan två körfält går ihop. Han blinkade till bilen för att visa att bilen kunde köra först. Men bilen som han blinkade på visade sig vara polisen, som stoppade 18-åringens färd.

18-åringen: "Påverkade inte körningen"

18-åringen menar att sikten inte påverkade hans körning. I förundersökningen går det att läsa:

"(18-åringen) medger till att sikten var nedsatt men säger att det inte var så mycket att det påverkade hans sikt. Han säger att han hade sett om någon person varit ute och såg ju polisbilen som han mötte. Sikten påverkade inte hans körning och han var ingen fara för andra trafikanter säger han."

"Missvisande foton"

Jönköpingsbon uppger i förhör att polisens foton av vindrutan är missvisande. Han menar att polisens fotoblixt förstärkt imman på bilderna, och att delar av imman uppstått först efter att polisen stannade bilen.

18-åringen åtalas nu i Jönköpings tingsrätt, misstänkt för vårdslöshet i trafik. Han nekar till anklagelserna.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER