MÅNGMILJONÄR. Mikael Jönsson, 45, är en av ägarna till Cash2you Nordic AB och JSM Capital AB.MÅNGMILJONÄR. Mikael Jönsson, 45, är en av ägarna till Cash2you Nordic AB och JSM Capital AB.
MÅNGMILJONÄR. Mikael Jönsson, 45, är en av ägarna till Cash2you Nordic AB och JSM Capital AB.
MÅNGMILJONÄR. Martin Jönsson, 43, är en av ägarna till Cash2you Nordic AB och JSM Capital AB.MÅNGMILJONÄR. Martin Jönsson, 43, är en av ägarna till Cash2you Nordic AB och JSM Capital AB.
MÅNGMILJONÄR. Martin Jönsson, 43, är en av ägarna till Cash2you Nordic AB och JSM Capital AB.
SUPERVILLAN. Mikael Jönsson, 45, byggde för några år sedan en villa på 664 kvadratmeter vid havet i Varberg. För att få maximal havsutsikt lät han skövla kommunens skog framför huset. Han åtalades för skadegörelse och fick böta 100 000 kronor.SUPERVILLAN. Mikael Jönsson, 45, byggde för några år sedan en villa på 664 kvadratmeter vid havet i Varberg. För att få maximal havsutsikt lät han skövla kommunens skog framför huset. Han åtalades för skadegörelse och fick böta 100 000 kronor.
SUPERVILLAN. Mikael Jönsson, 45, byggde för några år sedan en villa på 664 kvadratmeter vid havet i Varberg. För att få maximal havsutsikt lät han skövla kommunens skog framför huset. Han åtalades för skadegörelse och fick böta 100 000 kronor.
HÄR BOR HAN. Martin Jönsson bor i en villa på 612 kvadratmeter i centrala Varberg och äger en Volvo XC90.HÄR BOR HAN. Martin Jönsson bor i en villa på 612 kvadratmeter i centrala Varberg och äger en Volvo XC90.
HÄR BOR HAN. Martin Jönsson bor i en villa på 612 kvadratmeter i centrala Varberg och äger en Volvo XC90.

178 000 kronor
om dagen i vinst

Publicerad

De gör vinster på drygt 178 000 kronor per dag - på snabblån.

Varbergsbröderna Mikael- och Martin Jönsson lever gott på sin låneverksamhet. De bor båda i hus på över 600 kvadratmeter - och i garagen finns Bentley, Audi, BMW, Hummer och en ny Volvo XC90.

- Jag har aldrig sagt att vi har låga räntor, säger Martin Jönsson.

Varbergsbolagen Cash2you Nordic AB och JSM Capital AB erbjuder lånen Cashbuddy och Cash2you. Bolagen är noga med att poängtera att man är snabblåneföretag och inte sysslar med smslån.

Men liksom 4finance har JSM Capital varnats av konsumentverket för bristande kreditkontroll och fick 2012 en sanktionsavgift på 500 000 kronor.

Ägare till bolagen är Varbergbröderna Mikael - och Martin Jönsson. 2015 gjorde de sammanlagda vinster (efter finansnetto) på 65,2 miljoner kronor - motsvarande 178 630 kronor per dag.

Byggde villa på 664 kvadrat

Företagen ingår i koncernen JSM Gruppen AB, som ägs av de båda bröderna.

Ägarduon lever lyxliv för miljonvinsterna, men deklarerade båda för noll kronor i inkomst av tjänst för 2014.

Mikael Jönsson, 45, byggde för några år sedan en villa på 664 kvadratmeter vid havet i Varberg. Och för att få maximal havsutsikt lät han skövla kommunens skog framför huset. Han åtalades för skadegörelse och fick böta 100 000 kronor.

Enligt ritningarna till huset har Mikael Jönsson i ett av de tre våningsplanen ett vardagsrum på 139 kvadratmeter med två öppna spisar. I ett annat våningsplan har han ett spa på drygt 52 kvadratmeter.

För miljonerna köper han också exklusiva bilar - och äger en Bentley, en BMW, en Audi och en Hummer.

"Det får du avgöra"

Hans bror Martin Jönsson, 43, bor i ett hus i centrala Varberg på 612 kvadratmeter och köpte nyligen en ny Volvo XC90.

När Expressen söker bröderna i deras kontor i Varberg finns de inte på plats, men fem minuter efter besöket ringer Martin Jönsson.

Han säger att de lånar in pengar för åtta procent och lånar ut till en effektiv ränta på 33,4 procent.

- Jag har aldrig sagt att det är en billig ränta och vi försöker vara extremt tydliga till våra kunder vad det kostar.

Ert ena bolag heter cashbuddy, är ni en buddy?

- Det får du avgöra.

Men jag frågar dig?

- Det är ju för att vara tydliga, det är ju lån det handlar om. Vi är justa med att berätta vad räntan är och vi är justa med att du kan lösa lånet när du vill.

Det är det som är att vara en buddy?

- En buddy du kan hoppas... jag att dina kompisar ställer upp när det eventuellt är någonting?

Och det gör ni?

- Nej, nu får du bli med här. Säger jag ja då säger du att jag lånar ut till vem som helst... nej de måste följa våra kreditregler.

Martin Jönsson säger också att det inte skiljer mycket på deras effektiva räntor på 33,4 procent kontra bankernas effektiva räntor på korta lån.

Banken har lägre ränta

Men när Expressen kontaktar Swedbank och SEB framkommer det att räntorna är betydligt lägre.

För ett lån på 25 000 kronor på ett år tar till exempel Swedbank 8,25 procent i effektiv ränta.

SEB tar 4,18 procent upp till tolv procent i effektiv ränta.

Skulle du själv om du behövde låna pengar vända dig till ett företag som tog 33,4 procent i effektiv ränta?

- Nej, säger Martin Jönsson.

 

LÄS MER: Svenskarnas sms-lån betalar för Olegs lyxliv

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER