Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

175 flyktingar på väg till Göteborg på färja

I 45 dagar har den här pappan och sin son färdats genom hela Europa. För att sonen ska få en framtid.

175 flyktingar väntas anlända med en Stena Line-färja från Kiel vid 9-tiden på fredagsmorgonen. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Foto: Michal Fludra / Demotix
Jesper Waltersson, informationschef vid Stena Line. Foto: Presbild

175 flyktingar har tagit sig till Sverige via Stena Lines linje mellan Kiel och Göteborg.

Två av dem som gick ombord i Göteborg var en man från Afghanistan och hans sjuårige son.

I 45 dagar har de färdats genom hela Europa. För att sonen ska få en framtid.

– Jag ville komma till Sverige för framtiden för min son, säger mannen med tårar i ögonen.

Färjan med 175 flyktingar ombord avgick från tyska Kiel i går vid sjutiden på kvällen. Stena Lines infochef Jesper Waltersson sa att alla med biljett var välkomna ombord och att det inte var aktuellt att kontrollera pass eller ID-handlingar eftersom linjerna inom Schengen-området omfattas av den fria rörligheten.

– Det är en humanitär situation och för oss är det självklart att ställa upp.

Han berättar fortsatt att Stena Line har en beredskap för att fler människor på flykt kan komma att åka med rederiets linjer till Sverige.

– Vi har ingen riktigt överblick på det, men vår bedömning är att det kommer att komma fler, säger Jesper Waltersson.

På fredagsmorgonen anlände båten till Göteborgs hamn. En av dem som anlände var en man i 50-årsåldern från Afghanistan. Han berättar att han vandrat i 45 dagar tillsammans med sin sjuårige son för att komma till Sverige.

Vandrat i 45 dagar

Mannen berättar att de började sin färd för 45 dagar sedan. De har tagit sig genom Iran, Bulgarien och Serbien innan de bestämde sig för att försöka nå Sverige.

– Jag ville komma till Sverige för framtiden för min son. Det har varit en väldig ansträngning, säger han med tårar i ögonen.

Innan han bestämde sig för att fly jobbade han som taxichaufför. Nu ska mannen och hans son träffa Migrationsverket för att få reda på vad som händer nu. På färjeterminalen passerar en strid ström av människor, de flesta män och några barn.

Såväl Röda Korset som Migrationsverket fanns på morgonen på plats för att ta hand om de som flytt sina hemländer. Röda korset hade tiotalet medarbetare på plats, varav några arabisktalade.

– Vårt viktigaste uppdrag är att ge medmänskligt stöd och information, säger Erling Johansson, rådgivare inom beredskap och krisstöd på Röda korset.

"Är första gången"

Han berättar att organisationen fått i uppdrag av Stena Line att komma till terminalen och hjälpa till. Röda korset är de första som tar emot flyktingarna när de anländer. De arbetar tätt tillsammans med Migrationsverket.

– Det är första gången som jag hjälper till i den här formen, säger Erling Johansson.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!