Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är nazisterna som åtalas i ett unikt mål

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg hann inte inledas innan medlemmar gick till attack mot polisen.
Foto: NORA LOREK
Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg hann inte inledas innan medlemmar gick till attack mot polisen.
Foto: ANDREAS ANDERSSON
Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg hann inte inledas innan medlemmar gick till attack mot polisen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg 2017 inleddes i Mölndal där organisationen samlades utanför Ica Maxi.
Foto: NORA LOREK
Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg hann inte inledas innan medlemmar gick till attack mot polisen.
Foto: NORA LOREK
Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg hann inte inledas innan medlemmar gick till attack mot polisen.
Foto: NORA LOREK
1 / 7

Sjutton personer – däribland flera ledare och riksdagskandidater för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen – åtalas efter förra årets demonstrationskaos i Göteborg. 

Misstankarna rör hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp – och ingår i det största åtalet som riktats mot organisationen vid ett och samma tillfälle.

– De har gått till förenat angrepp mot polis, säger åklagaren Jonas Martinsson.

Alla sjutton förnekar brott. 

FOTNOT

17 nazister åtalades när den här texten skrevs hösten 2018. Sedan dess har åtalet mot en av nazisterna – Björn Kajsajuntti – lagts ned.

Det var den 30 september förra året som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen uppmanade sympatisörer och medlemmar att demonstrera genom centrala Göteborg. Men redan innan deltagarna nådde samlingsplatsen för demonstrationen uppstod bråk med polisen.

I höjd med Liseberg svängde tåget av från den överenskomna vägen fram till mötesplatsen för att i stället försöka möta upp en större mängd militanta motdemonstranter.

Omringades utanför Liseberg

Det var den 30 september förra året som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen uppmanade sympatisörer och medlemmar att demonstrera genom centrala Göteborg. Men redan innan deltagarna nådde samlingsplatsen för demonstrationen uppstod bråk med polisen.

I höjd med Liseberg svängde tåget av från den överenskomna vägen fram till mötesplatsen för att i stället försöka möta upp en större mängd militanta motdemonstranter.

Under flera timmar stod nazisterna omringade av polisen utanför Lisebergs pendeltågsstation, innan de fick möjlighet att marschera tillbaka den väg de kom, och utan att den egentliga demonstrationen kunde genomföras. 

Nu kommer det rättsliga efterspelet i ett unikt åtal mot sjutton ledare, aktivister och anhängare till Nordiska motståndsrörelsen.

• Åtta personer åtalas för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, med den västsvenske så kallade nästeschefen Jimmy Andersson som utpekad anförare av upploppet. 

• Åtta personer är misstänkta för enbart hets mot folkgrupp. Det rör sig bland annat om två medlemmar av Nordiska motståndsrörelsens riksledning som också kandiderade till riksdagen i höstens val: Fredrik Vejdeland och Pär Öberg.

• En sjuttonde person, en känd veteran inom naziströrelsen Dan Dalén, misstänks för enbart våldsamt upplopp.

23 nazister, däribland ledaren för Nordiska motståndsrörelsen Simon Lindberg, greps under demonstrationen misstänkta för våldsamt upplopp. En utredning som senare lades ner.
Foto: NORA LOREK

Efter att en antirasistisk demonstration attackerades i Kärrtorp utanför Stockholm åtalades i olika omgångar totalt fler – och 23 dömdes senare. 

Men dagens åtal är det enskilt största som riktas mot organisationen vid ett och samma tillfälle. 

Utredningen har pågått under mer än ett års tid och ett mycket stort film- och fotomaterial har analyserats. 

Bland annat från ett tillfälle då Nordiska motståndsrörelsens svartklädda och hjälmförsedda vaktstyrka gick till attack mot journalister och poliser utanför Lisebergs pendeltågsstation. 

– De har gått till förenat angrepp mot polis. Man har burit skyddsutrustning och med hjälp av sköldar tryckt, först mot journalister, sedan även mot polisen. Man har använt fanor som tillhyggen och kastat plakat och andra saker mot polisen och även i övrigt agerat på ett hotfullt sätt, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

En sammantagen bild

Åtalet för hets mot folkgrupp bygger på en sammantagen bild av händelseförloppet.

– Man har sammantaget spritt ett meddelande som anspelat på ras, hudfärg och etniskt ursprung, säger åklagaren och radar upp de olika delarna:

Den uniformslika klädseln, tal som hölls mot bland annat personer med judisk bakgrund, att det skreks Hell Seger i samband med att vaktstyrkan gick till attack och att organisationens symbol tyrrunan – med vissa kopplingar till trettiotalsnazismen – återkommande användes på kläder, sköldar och fanor. 

Enligt åklagaren finns "ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och därmed med idéer om rasöverlägsenhet och rashat samt en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska."

Samtidigt har Fredrik Vejdeland, enligt åklagaren, i tal gått till angrepp mot personer vars namn och bild funnits på plakat, varav flera med judisk bakgrund. 

"Fredrik Vejdeland har hållit ett tal i samband med demonstrationen där dessa personer pekas ut som ansvariga för folkförräderi och folkmord mot det nordiska folket på grund av 'massinvandringen'", skriver åklagaren.

Åtalet vad gäller hets mot folkgrupp bygger på en sammantagen bild av det som skedde under den 30 september 2017.

– Det beror på en rad moment där man spritt ett meddelande som anspelat på ras och etniskt ursprung. Det förknippas med 30-40-talets nationalsocialism, säger åklagaren Jonas Martinsson.

"Lite förvånande"

NMR:s presstalesman Pär Öberg, som också ingår i nazistgrupperingens riksledning, är en av dem som åtalas för hets mot folkgrupp. När Expressen når honom på telefon så vill han inte säga något:

– Det är lite förvånande att du ringer. Det är kanske kul att få nåt smaskigt citat och så där men det är lite förvånande att du fortsätter ringa. Du vet vår hållning, säger Öberg, som i förhör nekar till brott, och tillägger:

– Hälsa familjen Bonnier.

Polisen Stefan Claesson och åklagare Jonas Martinsson under en presskonferens på torsdagen.
Foto: HENRIK JANSSON

En lång serie åtal

Sedan tidigare har även andra medlemmar och aktivister i Nordiska motståndsrörelsen åtalats för brott efter demonstrationen i Göteborg. 

Det har framför allt rört sig om ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott som i regel stannar vid dagsböter. 

Simon Engelin, ansvarade för demonstrationstillståndet i Göteborg och åtalades tidigare i år.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Bland annat åtalades organisationens gruppchef i Göteborg Simon Engelin, i januari, för just ohörsamhet mot ordningsmakten. 

Han var den som ansvarade för demonstrationstillståndet och dömdes senare mot sitt nekande.

Han har tidigare till GT vägrat uttala sig om sin inställning.

– Det har inte du med att göra, har han tidigare sagt om sin inställning.

Enligt åklagaren hade han i samband med att organisationen gick mot mötesplatsen inne i centrala Göteborg inte följt polisens order. 

Han hade "deltagit i en folksamling som avvikit från den anvisade vägen och stört allmän ordning"

Han ska också, enligt åklagaren, ha trängt sig förbi och inte följt uppmaningar som poliser gett på platsen "i ord, gester och kroppsrörelser"

Ett par av Nordiska motståndsrörelsens plakat, där kända svenskar pekades ut som "förbrytare" och "förrädare", har utretts av åklagare.
Foto: NORA LOREK

Då Simon Engelin i januari åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten sa åklagaren Ulrika Åberg att han inte var den ende som kunde vänta åtal under året:

– När det gäller ohörsamhet mot ordningsmakten har jag ett femtontal utredningar till, sa kammaråklagare Ulrika Åberg då.

Alla har i samband med de åtalen förnekat brott. 


LÄS MER: Utredning mot 23 nazister läggs ner 

Sedan tidigare har åklagare även valt att lägga ner förundersökningar gällande plakat som hölls upp i Nordiska motståndsrörelsens tåg, med porträtt på kända svenskar med tillmälen som ”Förbrytare” och ”Förrädare”.

– Det går inte att identifiera någon gärningsman, sa åklagaren Ulrika Åberg i samband med nedläggningsbesluten.


LÄS MER: Domarna faller mot motdemonstranterna i Göteborg 


Enligt henne och en åklagarkollegan Jonas Martinsson gick det inte att knyta de enskilda plakaten till någon individ. 

Däremot menade hon att det som stod på plakaten troligen utgjorde förtal i sig.

Med knallskott och stenar gick militanta grupper bland motdemonstranterna till attack mot polisen. Elva dömdes.
Foto: NORA LOREK

LÄS MER: Inget förtalsåtal mot nazister i Göteborg 


Redan under hösten 2017 åtalades ett tiotal personer ur motdemonstrantlägret som bland annat kastat sten i riktning mot nazisterna i höjd med Lisebergs huvudentré.

Ett par av dem med en egentillverkad slunga.

Den 1 juni avslutades den rättsliga processen mot motdemonstranterna. 

Totalt dömdes elva personer ur det lägret. 

Som mest fick en ung man nio månaders fängelse. 

Rättegången mot de 17 åtalade nazisterna väntas till månadsskiftet januari/februari nästa år.

Dessa misstänks för både våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp:

William Bergström. Dömd för bland annat våldsamt upplopp då en antirasistisk demonstration attackerades i Kärrtorp 2013. Var vid tiden för brottet ansvarig för NMR Värmland. Misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.– Jag säger ingenting till en judelakej som dig, säger William Bergström.
Foto: Mickan Palmkvist
Jimmy Andersson, nästeschef Västsverige och en av partiets riksdagskandidater i höst. Misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. – Jag tänker inte uttala mig för er i lögnmedia, säger Jimmy Andersson.
Foto: HENRIK JANSSON
Danny Jönsson, Skåne. Tidigare dömd bland annat för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och övergrepp i rättssak. Misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.– Jag tänker inte ge några svar till en judisk tidning, säger Danny Jönsson.
Foto: Mickan Palmkvist
Fredrik Kosonen, aktivist och områdeschef i Stockholm. Tidigare dömd för bland annat våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. GT har sökt Fredrik Kosonen.
Foto: Expo
Björn Kajsajuntti. Aktivist i Norrland. Bar en av organisationens många sköldar under demonstrationen i Göteborg. Misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. GT har sökt Björn Kajsajuntti via hans advokat Christina Lehto. Åtalet mot Kajsajuntti lades senare ned.
Foto: Polisen
Stefan Lund, aktivist. Tidigare dömd för bland annat olaga hot vid flera tillfällen. Misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. GT har sökt Stefan Lund via hans försvarare Per Borgblad.– Jag har inga kommentarer, säger advokaten.
Foto: Hampus Andersson
Mathias Stöckert. Aktivist i Småland. Tidigare fälld för bland annat misshandel, olaga hot och narkotikabrott. Tidigare åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten efter samma demonstration. Misstänks nu också för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. GT har sökt Stöckert och hans advokat Christian Berntö.
Foto: Foto: Mickan Palmkvist
Anders Sundström, aktivist i Stockholm. Misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Sundström skriver i ett sms till Expressen att han "har ingen kommentar att yttra".
Foto: Expo

Dessa misstänks för endast hets mot folkgrupp:

Fredrik Vejdeland, kandiderade till riksdagen i höstens val och ingår i partiets riksledning. Tidigare dömd för bland annat hets mot folkgrupp och uppvigling. Misstänks nu för hets mot folkgrupp. GT har sökt Vejdeland och hans advokat Rickard Fagerberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Pär Öberg, presstalesman. Kandiderade till riksdagen i höstens val och ingår i riksledningen. En av den svenska nazistiska rörelsens verkliga veteraner. Har under mandatperioden suttit på ett sverigedemokratiskt mandat i fullmäktige i Ludvika. Misstänks nu för hets mot folkgrupp. Han säger nu till GT: ”Om jag hade nåt uttalande så tror jag att du är den siste i världen som jag skulle fälla det till.”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Johan Decker, aktivist i Västsverige. Tidigare dömd för vapenbrott, innehav av ett hagelgevär. Misstänks för hets mot folkgrupp. Han nekar till brott.Hans advokat Tommy Nilsson säger: ”Han förnekar brott. Hans inställning är i korthet att hans närvaro där utgör inget brottsligt.”
Foto: Nora Lorek
William Börjesson, aktivist i Halland. Skribent för partiets tidning och vann den interna utmärkelsen ”Årets nordman” 2016. Misstänks för hets mot folkgrupp.Tillfrågad om hans inställning till anklagelserna, säger han: ”Det är inget jag är intresserad av.”
Foto: HENRIK JANSSON
Björn Jonasson. Aktivist i Västsverige. Bror till en av de tre dömda bombnazisterna i Göteborg, Jonas Jonasson. Misstänks för hets mot folkgrupp. Svarar i ett sms till GT: ”Pratar inte med folkfientlig media".
Foto: David Lagerlöf/Expo
Kenneth Malmqvist, aktivist i Skåne. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott. Misstänks för hets mot folkgrupp. GT har sökt Malmqvist och hans försvarare Jörgen Malmunger.
Foto: Foto: Mickan Palmkvist
Markus Larsson, aktivist i Uppland. Dömdes nyligen för våldsamt upplopp i samband med NMR-demonstration i Stockholm. Misstänks för hets mot folkgrupp. GT har sökt Larsson via hans försvarare Per Sandell.
Foto: Jonathan Leman/Expo
Pär Sjögren, nästeschef i Dalarna/Värmland och en av partiets riksdagskandidater i valet. Tidigare dömd för bland annat olaga hot, brott mot knivlagen och hets mot folkgrupp. Misstänks för hets mot folkgrupp. Sjögren, som i förhör nekar till brott, säger till GT: ”Jag tror inte att jag vill utveckla det till dig.”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Misstänks endast för våldsamt upplopp:

Dan Dalén, en av svensk nazisms veteraner, med en bakgrund i bland annat Nationalsocialistisk front. Dömdes för en lång serie politiskt motiverade skadegörelseattacker mot offentliga byggnader i Västerås 2004. Åklagaren åtalade för förberedelse till terroristbrott, i en av de första uppmärksammade terrorrättegångarna, men misslyckades.Misstänks nu för våldsamt upplopp. Dalén, som i förhör nekar till brott, säger till GT: ”Jag har inget att säga dig.”
Foto: OKÄND

Nordiska motståndsrörelsen, NMR

En uttalat nazistisk, nationalsocialistisk organisation, som haft olika namn sedan grundandet i Stockholm i mitten av 90-talet. 

Flera av de tidigare ledarna hade band till Vitt ariskt motstånd, Vam.

Från att ha varit en av flera sinsemellan konkurrerande nazistiska organisationer har Nordiska motståndsrörelsen under senare tid tagit plats som den dominerande organisationen i både Sverige och Finland. 

Organisationen är starkt auktoritär och leds av Simon Lindberg, tidigare dömd för hets mot folkgrupp och för att ha varit med och attackerat RFSL:s lokaler i Kristianstad.

Säkerhetspolisen har vid flera tillfällen beskrivit Nordiska motståndsrörelsen som det största hotet inom den så kallade Vit Maktmiljön. 

Under organisationens historia har medlemmar gjort sig skyldig till grova brott, såsom mord och grova vapenbrott. En lång serie aktioner och demonstrationer har också urartat och lett till domar för bland annat våldsamt upplopp.

Nordiska motståndsrörelsen beskriver sig själv som anhängare av nationalsocialismen i partiprogrammet:

"I våra ögon är nationalsocialismen, under den kortare period den innehade makten i Tyskland, den enda kraft som på allvar hotat de destruktiva krafter som i dag styr världen"

Partiet har i vart fall tidigare internt uppmanat medlemmar att bära kniv och har överhuvudtaget vurmat för det militära.