Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-åring anhållen för brutala rånet

Totalt fem personer misstänks nu för det brutala rånet i Alingsås.Foto: HENRIK JANSSON

En femte person har anhållits misstänkt för det brutala rånet i Alingsås – en 17-årig pojke som greps på måndagsmorgonen.

Polisen misstänker att han och hans kumpaner kartlagt sina offer en tid innan de slog till.

– Man har planerat det här. Det var inte av en slump att man sprang in i just den bostaden, säger åklagaren Martin Svensson.

Rånhärvan i Alingsås fortsätter att växa. Under natten till fredag greps tre män i åldrarna 18-20 år i Danmark och samma eftermiddag anhölls en 19-årig kvinna som också är misstänkt.

Nu har också en 17-årig pojke gripits, enligt åklagaren Martin Svensson.

– Han greps 08.50 i dag, säger han.

Kan det bli ytterligare personer som grips?

– Jag kan inte utesluta att det är fler inblandade. Det får tiden utvisa.

Offren blev kartlagda

Det var under natten till måndag i förra veckan som rånarna tog sig in i bostaden i Alingsås och band två män, som satt fast i 14 timmar innan de kunde tas loss sedan anhöriga larmat.

Inledningsvis var polisens teori att offren valts ut av en slump – men nu är hypotesen den rakt motsatta.

– Det framgår att man har planerat det här. Det är inte någon personlig motsättning vad gäller målsäganden, men det var inte en slump att man sprang in i just den bostaden, säger Martin Svensson.

Kartlade de sina offer?

– Ja, alltså mycket i utredningen tyder på att de har planerat det här brottet, men jag har inte en aning om varför de valde dem. Det har varit en viss tid tillbaka som de har planerat.

Var kvar i timmar

Åklagaren vill inte gå in på vilken roll som respektive person misstänks ha haft i rånet. De tre ynglingar som greps i Danmark är ännu kvar där. Tidigast i slutet av veckan kan de komma att förflyttas till Sverige.

– Vi har fem misstänkta som ska höras och massor av teknisk undersökning som kommer äga rum. Det är egentligen nu som det stora utredningsarbetet börjar, säger Martin Svensson.

Vet ni hur länge rånarna var inne i bostaden?

– Vi har ingen exakt tidsangivelse, men på ett ungefär vet vi hur länge de har varit där. Utredningen visar att de har varit i bostaden ett antal timmar.