17-åriga Tanya varnar för hatet på populära appen

Händelsen fick henne att känna att hon behövde agera.
Foto: Privat
”Om barn har appen måste föräldrarna se till att deras barn varken hatar eller blir hatade. ” säger Tanya RIsberg
Foto: Privat
”Jag blev förvånad för jag trodde kanske inte hans föräldrar skulle vara så tillmötesgående” säger hon om när hon konfronterade pojken.
Foto: Privat

Tanya Risberg, 17, fick hatiska kommentarer av en kille hon inte kände på appen TikTok. 

För att få stopp på honom kontaktade hon hans pappa.  

Nu uppmanar Tanya föräldrar att ha mer koll på vad deras barn gör på appen. 

– Det försiggår redan så mycket hat och det måste få ett slut, säger hon.

Videoklippsappen TikTok, före detta Musical.ly, är en app för att skapa korta videoklipp, skicka meddelanden och göra livesändningar. Men precis som med flera andra sociala medier möts det inte bara med hejarop och peppande kommentarer. 

17-åriga Tanya Risberg från Säffle lägger regelbundet upp filmer där hon målar och säger att hon ofta får negativa kommentarer. 

– Det är så mycket hat från unga personer tycker jag. En gång målade jag Therese Lindgren, då var det direkt massa som kommenterade att det var fult. Bara så där, säger hon. 

Tanya Risberg säger att det är ”hemskt att folk skriver elaka saker till varandra.”
Foto: Privat

Men det var en händelse som fick henne att känna att hon behövde agera. 

– Jag fick hatkommentarer på en helt vanlig video. Det var en kille som skrev att det syntes på mig att jag var trött på livet och att jag borde dö. När jag gick in och kollade på hans profil såg han ut att vara väldigt ung. 

Skrev till pappan

Efter att Tanya sagt att hon skulle kontakta pojkens föräldrar bytte han både sitt användarnamn och sina bilder så att det inte skulle framgå vem han var. Men Tanya hade redan noterat hans namn, och hittade hans pappas telefonnummer.

Hon skrev till pappan och berättat och skickat bilder på vad sonen skrivit till henne med budskapet att hon skulle uppskatta om pappan pratade med sin son om mobbning och hat. Sedan fick Tanya ett svar från pappan som förvånade henne.  

– Han skrev att han skämdes jättemycket över sin son, att han skulle prata med honom och att han inte ska få komma undan, säger hon och fortsätter:

– Jag blev förvånad för jag trodde kanske inte hans föräldrar skulle vara så tillmötesgående utan kanske i stället skulle bli arga på mig. Men de tog det väldigt bra.  

Lite senare fick Tanya ett till sms från pappans nummer. 

– Då var det sonen som skrev ungefär ”hej jag är ledsen, jag vet själv hur det är att bli mobbad”. Det kändes bra att han förstod. Det försiggår redan så mycket hat och det måste få ett slut, säger Tanya.

Uppmanar föräldrar att ha koll

Det är 13-årsgräns på TikTok, men det hindrar inte många unga från att delta i appen och med cirka 13 miljoner videouppladdningar per dygn är det svårt att övervaka båda vad som läggs upp och hur kommentarsfälten ser ut. 

Tanya uppmanar därför föräldrar till unga att prata med sina barn och ha koll på vad de gör på den populära appen. Det skriver hon också i ett inlägg på sin Facebooksida. 

– Om barn har appen måste föräldrarna se till att deras barn varken hatar eller blir hatade. För att bli mobbad eller kränkt är jättejobbigt. Det räcker med bara ett ord för att dra ner en. 

LÄS MER: TikTok – allt du som förälder behöver veta om barnens nya favoritapp

Statens medieråd har kommit med råd till föräldrar om just TikTok. De rekommenderar att man pratar med barnen om olika sätt att bemöta näthat, prata kring om de råkat ut för mobbning eller själva skrivit taskiga kommentarer, om man ska ha privat eller offentlig profil och om de tänkt på att deras videor kan spridas i andra sociala medier.

LÄS MER: TV: Lisa and Lena – goda för miljoner efter succén på TikTok 

TikToks tips: Så skyddar du barnen

TikTok har sedan förra sommaren ökat möjligheterna för föräldrar att begränsa riskerna för sina barn. 


Bland annat kan man ställa in så att bara godkända följare och vänner kan se dem.


Det går också att ställa in så att du eller ditt barn bara kan ta emot privata meddelanden från vänner och inte okända användare.


Sajten föreslår om du är osäker som förälder, ladda ner appen (den är gratis) och testa själv först.


Läs mer här.