Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åriga Annas råd till politikerna

Här överlämnar Anna Larsson, 17, den tio punkter långa listan till Lena Malm (S), kommunfullmäktiges ordförande.
Foto: Jimmy Pervik
Här är de tio punkterna eleverna arbetade fram.
Foto: Jimmy Pervik

Förra veckan hade eleverna på Aniaragymnasiet i Göteborg ”klimatvecka”.

Den utmynnade i tio klimatåtgärder – som på onsdagen överlämnades till kommunfullmäktiges ordförande, Lena Malm (S).

– Efter detta har jag mycket bättre koll på hur jag ska bli mer klimatsmart, säger Anna Larsson, 17, som läser Hotell- och turismlinjen.

”Klimatveckan” pågick från måndag till fredag och inkluderade skolans samtliga elever från alla de olika inriktningarna.

Eleverna tittade på film och diskuterade etik innan de delades in i olika grupper som under tre dagar letade fram olika tankar och idéer.

Dessa idéer blev sedan till den tiopunktslista som överlämnades till Lena Malm (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Läraren Jimmy Pervik menar att veckan slog väl ut.

– Det har varit suveränt. Mycket fokus har legat på faktainsamlande och att lära sig kring klimatet. Det är fräckt att det kan nå ut hela vägen till politikerna, säger läraren Jimmy Pervik.

Lena Malm (S) och elever från Aniaragymnasiet.
Foto: Jimmy Pervik

Bättre koll på klimatfrågan

Anna Larsson, 17, läser andra året på Hotell- och turism. Hon var den som överlämnade tavlan med de tio punkterna.

– Jag har tyckt att klimatfrågan varit intressant tidigare, men hade inte kollat upp allt på egen hand. Nu efter denna vecka har jag bättre koll på hur jag ska bli mer klimatsmart, säger hon.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android  


Och den nya vetskapen kommer påverka hennes framtida val.

– Jag kommer tänka mer innan jag gör något. Måste jag verkligen ta flyget? Måste jag verkligen äta kött på restaurangen? Måste jag ta bilen? Vardagsgrejer som egentligen gör väldigt stor skillnad, säger Anna Larsson.

Anna Larsson, 17, har lärt sig hur man kan vara mer klimatsmart.
Foto: Privat

Samprojekt med skola i Spanien

”Klimatveckan” är ett Erasmusprojekt i samarbete med en skola från Sevilla i Spanien.

Under sommaren åker därför 14 elever från Aniaragymnasiet ned för att hälsa på.

Och de gör det på det mest klimatsmarta sättet.

– Jag vill jättegärna åka. Vi pratade om vilket färdmedel vi ska använda och kom fram till att det var att ta tåget. Det ger minst koldioxidutsläpp, säger Anna Larsson.

Lena Malm (S) träffade elever på Aniaragymnasiet.
Foto: Jimmy Pervik

”Det är deras framtid”

Lena Malm (S), kommunfullmäktiges ordförande, gillade engagemanget hos eleverna.

– Jag tror att det är helt nödvändigt. Det är framtidsfrågor – och det är deras framtid. En del av förslagen är enkla att genomföra, för några andra krävs att politiker samlar sig och fattar beslut, säger hon.

Punkt nummer tre, som handlar om framtiden för Landvetter flygplats, intresserade Lena Malm lite extra.

– Det var spännande. Att de hade tänkt på flyget och funderat på om det skulle gå att kombinera att ta ett miljöansvar och att utveckla Göteborg som turistdestination. Det var innovativt, säger Lena Malm (S).

Här är elevernas punktlista

1. Låt politiker och experter gå ut i skolor och föreläs om miljöfrågor, så att det blir ett långsiktigt hållbart och förebyggande arbete.


2. Subventionera användningen av miljövänlig energi, innovation och teknologi. Höj skatten på produkter som är dåliga för miljön och sänk skatten på sådant som är bra (m.a.o. skatteväxla mer).


3. Världens grönaste flygplats (Landvetter) som subventionerar de flyg som understiger en bestämd lägstagräns avseende CO2-utsläpp. Ex att de flyg som lever upp till de uppställda kraven får slippa landningsavgift. Skulle medföra att många långflyg skulle lägga sin transfer samt lägga till Göteborg som destination.


4. Stimulera miljövänlig turism; ex guidade turer på Segway istället för ”Hop on hop off”-bussen. För att bussar släpper ut en massa koldioxid vilket Segways inte gör.


5. Cykelstad; ”Styr och ställ”-cyklar blir billigare, så väljer fler att ta en cykeltur istället för att ta bussen eller spårvagnen. Bygg ut gång- och cykelvägar med målet att bli minst lika bra som våra danska vänner.


6. Göteborgsflaskan; nolltolerans på flaskvatten. Skapa göteborgsflaskan som personer kan fylla på strategiskt nära platser.


7. Ta bort momsen på miljövänlig mat på restauranger. Stimulera så att fler restauranger har klimatsmart val till motiverade priser.


8. Satsa på närodlat – avsätt mark, ekonomiskt stöd samt sätt hårdare krav på djuruppfödare när det gäller användning av antibiotika.


9. Klimatsmart, miljövänlig, säsongsanpassad och närodlad mat i skola och hem.


10. Inför mindre tallrikar i offentligt styrda miljöer, ex skolmatsalar. Minskar svinnet till nära noll.