Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-årig flicka anhållen för falsk våldtäkt

Sticker ut hakan. Polischefen Inger Ohlsson hävdar att antalet påhittade våldtäkter ökar i hennes län. I onsdags anhölls en 17-årig flicka misstänkt för falsk tillvitelse. "Tjejerna måste förstå att detta kan få konsekvenser", säger hon.
Foto: Natalie Roos Holmberg
En 17-årig flicka är anhållen misstänkt för att ha anklagat en pojke för våldtäkt på falska grunder.
- Vi vill stipulera exempel, säger polischefen Inger Ohlsson vid barn- och sexualbrottsroteln i Halland.
Hon anser att allt fler anmälda våldtäkter i Halland är påhittade.

FAKTA

Antalet våldtäktsanmälningar ökar
2009: 77 anmälningar 2010: 97 anmälningar
2011(t o m 15 september): 53 anmälningar
En handfull (3-5) av dem är varje år konstaterade som osanna.
Av 100 polisanmäla våldtäkter i Göteborg avskrivs 80 i brist på bevis. I de 20 fall som leder till åtal blir det fällande domar i 15.
En analys som Västra Götalandspolisen gjorde 2008 visar att av 800 anmälda våldtäkter var endast fyra påhittade. Analysen visar också att antalet våldtäktsanmälningar ökar.

Inger Ohlsson vågar säga det högt som många polisutredare vet, men få vågar föra fram offentligt.
- Det här är jättekänsligt, säger hon. Men jag vill lyfta frågan eftersom det tar stora resurser från oss och för att de män och pojkar som anklagas falskt får sina liv förstörda. De blir stämplade för livet.
- Och det slår så hårt mot de kvinnor som faktiskt blir våldtagna. Det här gör mig både arg, besviken och frustrerad
I Halland jobbar tolv utredare under Inger Ohlsson.
- De är så engagerade, går in för varje fall med hull och hår. Ofta jobbar vi två och två för att det är så viktigt och jättejobbigt för offret, säger hon.

"Blir så besviken"

- När man sen upptäcker att det här inte stämmer, då blir man så besviken.
Hämnd kan vara ett motiv för lögnen, försäkringspengar ett annat. Om brott inte kan styrkas händer det att försäkringsbolagen betalar ut ersättning till offren.
Halland tar emot färre än hundra våldtäktsanmälningar om året. En handfull av dem är påhittade, menar Inger Ohlsson. Hittills i år har man tre konstaterade fall.
I ett erkände kvinnan att hon hittat på för att sätta dit killen. I de övriga har tjejerna varit otrogna och efteråt förklarat att de blev tvingade.
- För att bli våldtagen måste man säga att jag inte vill. Om man inte gör det, hur ska killen då veta?
Den senaste påstådda våldtäkten inträffade förra helgen. En 17-årig tjej i Laholm följde med en kille hem. Paret kände varandra. Efter mötet anmälde hon honom för våldtäkt. En anklagelse hon nu tagit tillbaka.

Ovanlig åtgärd

Flickan greps och anhölls i onsdags, misstänkt för falsk tillvitelse. Åklagaren ska nu ta ställning till om hon ska begäras häktad eller släppas på fri fot. Den frihetsberövande åtgärden är ovanlig och Inger Ohlsson medger att man vill stipulera exempel.
- Tjejerna måste förstå att det kan bli konsekvenser, säger hon.