Hundratals hade samlats för protesterna. Foto: Läsarbild
Hundratals hade samlats för protesterna.  Foto: Läsarbild

16 gripna vid demonstration

Publicerad
Uppdaterad
Över hundra aktivister försökte under morgonen stoppa en transport av 14 irakier från Migrationsverkets förvar i Kållered. Polisen hade stora styrkor på plats och spärrade av omfattande områden runt förvaret.
- Vi har gjort ett tiotal gripanden säger Ulf Edberg, vid polisen i Göteborg på onsdagsmorgonen till GT/Expressen.se
Planen var att irakierna skulle köras till Landvetter flygplats för att avvisas från Sverige. Men det tänkte aktivisterna sätta stopp för. Enligt polisen i Göteborg hade ett antal männsikor satt sig i vägen. Då polisen anvisade en annan plats bredvid vägen vägrade de.
- Vi kommer stanna så länge det krävs, vårt mål är att stoppa utvisningen och att de inte ska komma med planet i morgon bitti (onsdag), sa Hanna Järemar i natt.

90-tal avlägsnade

På onsdagsmorgonen befann sig ett 150-tal demonstranter fortfarande vid lokalerna vid förvaret.
- Vi har gjort ett tiotal gripanden och ett 90-tal avlägsnanden, saUlf Edberg, presstalesamn vid polisen i Göteborg då.

16 gripna

Vid en liknande aktion för några veckor sedan flyttade polisen på aktivisterna och utförde därefter transporten som planerat.
- Ja, det är ju en stor sannolikhet att det kommer att bli så nu också, men vårt mål är att lyckas, sa Hanna Järemar.
Flygplanet mot Bagdad kunde dock senare lyfta från Landvetter. Sammanlgt 16 personer greps under morgonen misstänkta för brott. Brottsrubriceringen är ohörsamhet mot ordningsmakten.
Aktionen arrangerades av Aktion mot deportation Göteborg.
Björn Lidén
Björn Lidén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER