Foto: Lennart Rehnman / Privat
 Foto: Lennart Rehnman / Privat

16 års fängelse för mordet på Nancy

Publicerad
Uppdaterad
Tingsrätten har redan funnit "Skuggan" skyldig till mord och försök till grov våldtäkt på Nancy Tavsan, 18, i Hjällbo samt försök till grov våldtäkt på en 30-årig kvinna i Göteborg.
I dag dömdes han till 16 års fängelse.
Klockan 14 på onsdagen avkunnade Göteborgs tingsrätt sin dom. Den 22-årige mannen, kallad ”Skuggan”, hade redan funnits skyldig till mordet och det grova våldtäktsförsöket på Nancy Tavsan samt det grova våldtäktsförsöket på en 30-årig kvinna men först i dag kom domen - 16 års fängelse. Han ska även betala drygt 340 000 kronor skadestånd.
När det gäller mordet och våldtäktsförsöket på Nancy Tavsan" anser tingsrätten "att det med hänsyn till den bevisning som åberopats är ställt bortom rimligt tvivel att det är (22-åringen) som är gärningsmannen och att han berövat Nancy livet på det sätt åklagaren angett".
Även när det gäller det grova våldtäktsförsöket på den andra kvinnan finns det enligt rätten inga tvivel om att det är 22-åringen som är den skyldige.

Inte psykiskt störd

Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning och anses inte lida av en psykisk störning, varken när mordet begicks eller när undersökningen genomfördes.
Åklagaren hade yrkat på att ”Skuggan” ska dömas till livstids fängelse för brotten.
Tingsrätten var av en annan åsikt. ”Vid en helhetsbedömning av de omständigheter som är kända kring brottet har tingsrätten kommit fram till att denna gärning inte kan anses höra till de allvarligaste fallen.” Därför valde man ett att tidsbestämma straffet till 16 år.
Försvaret hade yrkat på ett mildare straff - sju eller åtta års fängelse. Försvaret hävdar att 22-åringen inte haft uppsåt att döda Nancy Tavsan och att han därför endast borde dömas för grovt vållande till annans död.

Mördades efter fest

Nancy Tavsan, 18, överfölls och mördades när hon var på väg hem från en födelsedagsfest i Hjällbo natten mot den 30 december förra året. Hon hittades svårt skadad av en vän och vännens pappa kort efteråt och avled senare av sina skador.
Bara tio dagar innan mordet på Nancy Tavsan försökte ”Skuggan” även våldta en 30-årig kvinna i parken vid Engelbrekstgatan/Molinsgatan i Göteborg.
22-åringen har hela tiden nekat till de brott han stått åtalad för.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER