Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

16 års fängelse för mordet på Elin

Tingsrätten har redan funnit Ephrem Yohannes, 23, skyldig till mordet på Elin Krantz, 27. 

Idag dömdes han till 16 års fängelse och utvisning för mord. 

- Jag är nöjd att han döms, men jag tycker inte att det är tillräckligt strängt straff, säger kammaråklagare Stina Lundqvist. 

 Klockan 14 på fredagen avkunnade Göteborgs tingsrätt sin dom mot Ephrem Yohannes. Kammaråklagare Stina Lundqvist hade yrkat på livstids fängelse men tingsrätten valde att döma honom till 16 års fängelse för mord. Han utvisas även ur Sverige på livstid efter avtjänad dom. Ephrem Yohannes ska även betala drygt 600 000 kronor i skadestånd till Elins anhöriga.

"Inte tillräckligt"

 - Jag är nöjd att han döms och att han blir utvisad. Tingsrätten har ju kommit fram till att straffvärdet är 18 år men sänker det med två år eftersom han blir utvisad, som jag tolkar domen. Jag anser fortfarande att det är livstid som ska dömas ut för det här, men jag är nöjd att han döms och får ett relativt strängt fängelsestraff, men jag tycker inte att det är tillräckligt strängt, säger Stina Lundqvist. 

 - Det troliga är att jag kommer att klaga på det här. 

 Ephrem Yohannes advokat Claes Östman är inte överraskad över domslutet. 

 - Det var helt väntat i och med att redan när han skickades på stor rättpsykiatrisk undersökning så visste man att skuldfrågan var bestämd. Vad vi nu fick var egentligen en bekräftelse på att han blev fälld för mord och antal år. Däremot vidhåller han sitt förnekande och jag utgår från att jag ska klaga på domen och få den prövad i hovrätten, säger Claes Östman. 

Nekar till brott

 Den var den 26 september förra året som Elin Krantz mördades och våldtogs i en skogsdunge i Länsmansgården på Hisingen i Göteborg. Ephrem Yohannes kunde snabbt gripas. Han har hela tiden nekat brott.

 Den var den 26 september förra året som Elin Krantz mördades och våldtogs i en skogsdunge i Länsmansgården på Hisingen i Göteborg.

 Ephrem Tadele Yohannes, som greps kort efteråt, har hela tiden nekat till brott. Han hävdar att han såg två okända män våldta Elin i skogsdungen och att han skrämde iväg dem. Senare ska männen ha kommit tillbaka, varpå han flydde från platsen.

 Övervakningskameror visar dock hur Yohannes sökte kontakt med Elin när de åkte spårvagn, och att hon mer eller mindre flydde när spårvagnen stannade vid ändhållplatsen.