Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-åringens egna ord om misstänkta mordet

Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron

Den 16-åring som åtalats för det brutala mordet på en homosexuell man i Bergsjön hävdar att han slog ihjäl mannen i självförsvar.

I förhör uppger 16-åringen att han träffade offret, klädd som kvinna, i Brunnsparken i centrala Göteborg och följde med honom hem under löfte att få hjälp med mat och pengar.

– Vi åkte bil hem till henne och jag kände mig lite trygg, som att hon var min storasyster, säger 16-åringen som levt som gatubarn under stora delar av sitt liv.

Det brutala mordet bedöms som hatbrott av åklagaren, vilket GT kunde avslöja i dag. Mannen hittades död i en lägenhet i Bergsjön den 25 juni, liggandes på golvet klädd i kvinnokläder, bakbunden och med en död orm lagd över halsen.

Den 16-åring som nu åtalas för mord och för att ha stulit kläder och andra tillhörigheter från offret har levt som så kallat gatubarn runtom i Europa.

Han säger själv att han träffade offret i Brunnsparken i centrala Göteborg och då uppfattade att det var en kvinna som ville hjälpa honom. I förhören säger 16-åringen att "kvinnan" tyckte synd om honom och hans tre år äldre kamrat som berättade om sin situation som föräldralösa och erbjöd dem att bli körda till offrets lägenhet för en bit mat och pengar.

Åkte hem till offret

– Hon sa "du verkar va en fin kille och jag vill jättegärna hjälpa dig och ställa upp för dig om du behöver hjälp", säger 16-åringen och berättar att de åkte i bil hem till "kvinnans" lägenhet i Bergsjön.

Historien bekräftas delvis av den äldre kamraten som åtalats för grovt skyddande av brottsling, men det finns också personer som är förhörda i utredningen som berättar att 16-åringen tidigare gått hem till människor som han träffat på diskotek för att sedan råna dem.

Den mordåtalade 16-åringen säger att den person som han uppfattade som kvinna plötsligt tog av sig peruken i köket hemma i lägenheten och försökte tvinga sig på honom.

"Jag sprang mot dörren"

– När hon tog bort den här peruken så skrek jag jättemycket, högt och jag sprang mot dörren för jag ville gå ut från lägenheten, men hon följde efter mig, jag kom fram hit och han höll i min arm, säger 16-åringen i förhör och uppger att han slog en flaska i huvudet på mannen i självförsvar.

– Jag slog bara så jag hade absolut inte avsikt att döda honom, säger 16-åringen.

Åklagaren Lotta Nielsen tror inte på 16-åringens berättelse. Men även om den skulle vara sann menar hon att det våld som använts mot offret inte är försvarligt. Det är långt grövre än vad den så kallade nödvärnsrätten anger, menar hon.

– Det är en besinningslös misshandel och ett bestialiskt mord, säger Lotta Nielsen och fortsätter:

– Han har misshandlat honom och bragt honom om livet just för att han var homosexuell och utklädd till kvinna.

Förnedrande behandling

Mannen, som inte var känd av polisen, har troligtvis blivit misshandlad med både knytnävar mot ansiktet och vassa föremål som en kniv eller liknande. Slutligen har han strypts till döds och utsatts för en förnedrande behandling.

Kroppen har flyttats, bakbundits och en död orm har av okänd anledning lagts om hans hals. Stora delar av lägenheten var helt sönderslagen enligt de bilder som finns i förundersökningen.

Innan 16-åringen tillsammans med sin kamrat lämnade lägenheten har han filmat den ihjälslagna mannen och på filmen hörs hur han skriker svordomar mot offret, bland annat svordomar som rör offrets sexuella läggning. Den filmen hittades raderad på 16-åringens mobiltelefon och kunde återskapas av polisens tekniker.

– Jag sa till min kompis att nu får jag ta och filma ifall det här kommer och bli, bli nåt allvarligt så det här kan vara ett vittnesmål för vad som har hänt, säger 16-åringen i förhör men får motfrågor av polisen som undrar varför han i så fall raderat filmen.

Gatubarn i Europa

På filmen syns också hur de två tonåringarna packar ner den mördade mannens tillhörigheter, kläder och mobiltelefoner i en väska. En del av stöldgodset har återträffats och både 16-åringen och 19-åringen har åtalats för grov stöld.

De två tonåringarna har levt på gatan ensamma i en lång rad europeiska länder innan de kom till Sverige där de bott till och från på olika institutioner. De så kallade gatubarnen från Marocko och andra nordafrikanska länder är enligt en hemlig underrättelserapport från gränspolisen i Stockholm särskilt utsatta för brott och även kriminellt belastade.

Nyligen påträffades en större grupp med ensamkommande, socialt utsatta ungdomar från just Marocko i ett ödehus i Mölndal.