Den 16-åriga pojken från Falkenberg hade fått nog av sina mobbare. Han planerade att mörda dem med sin pappas salongsgevär, som han gömde i ett gitarrfodral. Foto: POLISEN
Den 16-åriga pojken från Falkenberg hade fått nog av sina mobbare. Han planerade att mörda dem med sin pappas salongsgevär, som han gömde i ett gitarrfodral. Foto: POLISEN

16-åring planerade att skjuta sina mobbare

Publicerad
Uppdaterad
Den 16-åriga pojken från Falkenberg hade fått nog av sina mobbare.
Han planerade att mörda dem med sin pappas salongsgevär.
I dag klockan 14 dömdes han för förberedelse till mord.
Det var föräldrarna och barn-och ungdomspykiatrin som larmade polisen efter att 16-åringens pappa hittat sitt salongsgevär i sonens gitarrfodral.
Där hade han gömt vapnet, tillsammans med fotstöd, kikarsikte och ammunition, i väntan på att kunna mörda två jämnåriga flickor. Han hade planerat hur han skulle gömma sig i buskarna 200 meter från en av flickornas hus, och därifrån skjut en av dem eller båda två.

Mobbades på internet

Enligt SR Halland började pojkens planer att ta form efter en utdragen mobbning på internet. 16-åringen tillhörde ett kompisgäng som splittrades under våren och sommaren förra året. Splittringen urartade i mobbning på nätet och via sms, och till slut tappade 16-åringen fattningen och började planera mordet på de två flickorna.

Ångrar sina planer

Han berättade om mordplanerna för sin flickvän, som blev så orolig att hon kontaktade barn-och ungdomspsykiatrin som i sin tur larmade polisen. När föräldrarna hittade det gömda vapnet tvångsomhändertogs 16-åringen. Han har sagt att han ångrar sina planer, men åklagaren vill ändå att han döms till sluten ungdomsvård för förberedelse till mord. Pojkens advokat vill ha den lindrigare brottsrubriceringen förberedelse till dråp.
Varbergs tingsrätt gick på åklagarens linje och dömer pojken till ungdomsvård för förberedelse till mord. Längden på ungdomsvården bestämdes inte.  Falkenbergs kommun kommer att upprätta en vårdplan som 16-åringen måste följa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER