Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-åring knivrånades när han klev av buss

En 16-åring knivhotades och rånades på söndagskvällen i Hovås.

Tre män i 18-19-årsåldern stod och väntade på busshållplatsen när han klev av bussen.

– Vi har bearbetningsbara spår och har inlett en förundersökning, säger Helena Ask, initial förundersökningsledare vid polisen i Göteborg Syd.

Det var vid 19-tiden som 16-åringen klev av bussen i Hovås. Han var på väg hem. På busshållplatsen stod tre personer, några år äldre än han själv.

– Under knivhot så tilltvingade de sig hans tillhörigheter, säger förundersökningsledaren Helena Ask.

Tog även jackan

16-åringen rånades på plånbok, jacka och mobil.

– Jag kan inte lämna ut vad sakerna var värde eller hur mycket pengar han hade i plånboken. Jag kan inte heller säga något om vapnet eller hur hotet gick till, säger Helena Ask.

Rån allt vanligare

Andelen rån har ökat kraftigt under senaste decennierna enligt brottsförebyggande rådet, BRÅ. Vanligast är rån mot privatpersoner. 2013 anmälde 8 360 personer att de utsatts för rån.

Personrån står för närmare tre fjärdedelar av alla rånen. Ofta är det en ung person som blir rånad av ett flertal okända ungdomar på en offentlig plats.

Ungdomar med problem

Enligt BRÅ är gärningspersonerna ofta ungdomar med allvarliga sociala problem, som missbruk, och inne i en kriminell karriär.

Hur ska man agera om man själv råkar ut för rånare?

– Man vet ju inte vilka personerna är eller vad de är kapabla till. Så jag skulle väl säga att rekommendationen är att bara lämna ifrån sig sakerna, säger förundersökningsledaren Helen Ask på Göteborgspolisen.