Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

150 m till toaletten – flydde lägenheten

Dessa toaletter delar 4 stora trappuppgångar på. Här finns också gemensamma duschar. Det är en bra bit – dryga 150 meter att gå för de som har längst till de gemensamma utrymmena.
Foto: PRIVAT
Randa Jadoun.
Foto: PRIVAT
I trapphuset finns en kran, och ibland en ho, där de boende kan hämta drickvatten och tvätta händerna.
Foto: PRIVAT
Obeboligt, menar Randa Jadoun, i den här röran kan inte en fyrbarnsfamilj leva.
Foto: PRIVAT

En dryg månad i byggdam och med 150 meter till toalett och dusch – det blev för mycket för familjen Jadoun.

Randa Jandoun, hennes man och de fyra barnen har ny flytt fältet till mormor på grund av det utdragna stambytet.

– Man kan inte bo så här, min yngsta son är 4 år och kan inte gå på toaletten själv. Och nu är vi över 20 familjer som delar på en toalett – som ligger 150 meter bort, säger hon.

Hyresgästerna på Havsörnsgatan 63-69 i Råslätt strax utanför Jönköping tvingas under en dryg månads tid utföra sina behov 150 meter från sin egen lägenhet.

På grund av ett stambyte delar alla hyresgäster på fyra olika gemensamma utrymmen för dusch och toalett. Och vill du dricka vatten får du bege dig ut i trapphuset där en provisorisk ho finns uppsatt, rapporterar jonkopingsposten.se.

– Nu har det gått två veckor och det är ytterligare saker som ska göras. Jag klarade inte av det, det är verkligen jättejobbigt så jag och min familj har flyttat hem till min mamma, säger Randa Jadoun till GT.

Har flyttat till mamma

Hon och hennes make har fyra barn, den yngste sonen är 4 år och att springa med honom till toaletten dryga 150 meter bort blev ohållbart.

– Sen är det inte bara toaletterna, det är damm, ljudnivån och att man inte kan laga mat innan klockan 16, för då är vattnet avstängt. Det känns ohälsosamt, det finns så många barnfamiljer och pensionärer i området, säger Randa Jadoun.

Vissa i området har fått en frystoalett, som man alltså kan använda direkt i lägenheten, men så var inte fallet med familjen Jadoun.

- Då fanns inte riktigt någon annan utväg än att flytta till mamma. Det är väldigt trångt, men i vår lägenhet kan man verkligen inte bo just nu.

Får höjd hyra

Under de fyra veckor som arbetet kommer att pågå får alla hyresgäster en hyressänkning på 1 200 kronor. Men när de åter kan njuta av en egen toalett, en lägenhet utan byggdamm, och en privat dusch, kommer hyran att höjas med 200 kronor i månaden.

– Jag tycker att det är märkligt med en reducering på 1 200. Vissa får dras med detta i sex veckor och vi kan ju inte ens bo i lägenheten. Antingen skulle de erbjuda en annan lägenhet under tiden eller ta bort hyran helt denna månad, säger Randa Jandoun.

Vätterhem: Kan bli bökigt

Kent Sandén är vd för Vätterhem och medger att det blir bökigt när det ska ske ett stambyte.

– Det är helt riktigt att vi valt metoden att man bor kvar i lägenheten när vi göt det här, och det har vi pratat med hyresgästerna om. Det är bökigt och vi hemlighåller inte det. Men det är ingenting nytt. Så här går det till, säger han.

Samtidigt pekar han på att de har väldig rutin på stambyten, och att hyresgästerna brukar vara väldigt nöjda efter att allt är klart.

– Hela Sabo-världen har ju snart varit här för att se hur vi gör stambyten så snabbt och med så små besvär. Men självklart stöter vi på en del problem ibland, säger Kent Sandén.