Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massrymning – 14 flydde från förvaret

14 personer tog sig ut genom ett fönster på Migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered.Foto: MIGRATIONSVERKET
Kållered

Ett stort antal personer har rymt från Migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered på torsdagskvällen.

Det handlar om 14 personer som tog sig ut genom ett fönster.

– Det är ovanligt att folk rymmer från förvar och väldigt ovanligt att det är så många, säger Gina Graufelds, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Rymningen från flyktingförvaret Sagåsen i Kållered inträffade på torsdagskvällen. Rymlingarna tog sig ut genom ett uppbrutet fönster i en datasal i en av förvarets byggnader.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Vi kommer under dagen vidta nödvändiga åtgärder för att återställa lokalerna i Göteborg och fortsätta arbetet för att förbättra skalskydden för förvaren säger Torbjörn Nyberg, avdelningschef för förvar, i ett nyhetsmeddelande på Migrationsverkets hemsida.

Medarbetare upptäckte öppet fönster

Det var en medarbetare på förvaret som vid midnatt upptäckte att fönstret i salen var förstört och när de förvarstagna räknades kunde personalen konstatera att 14 personer försvunnit.

– Det är ovanligt att folk rymmer från förvar och väldigt ovanligt att det är så många. Det som händer nu är att vi ska utreda vad som inträffat och hur det kunde ske. Vi ska även återställa lokalerna och se till att de är funktionella, säger Gina Graufelds, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Den del av byggnaden varifrån rymningen skedde har stängts av.

Det fanns vid tillfället 65 personer intagna, enligt nätsajten Blankspot. De hade alla kunnat ha tagit sig ut genom det öppna fönstret.

– Alla hade möjligheten men de flesta här vet inte vad de skulle göra som rymlingar, säger en förvarshållen till Blankspot.

Polis kallades till platsen – rymlingar efterlysta

Polis kallades till platsen och området runt förvaret söktes igenom med hund utan att hitta någon av rymlingarna.

– Vi fick information i natt om att ett okänt antal personer avvikit från förvaret, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Han säger att polisen gjorde en mindre insats.

– Vi hade en utlarmning gällande en iakttagelse i samband med detta. Vi åkte också dit för att kolla med personal så de inte varit utsatta för brott, men det är inget som kommit fram att de skulle ha varit, säger Göran Carlbom.

De 14 som rymde är nu efterlysta av polisen.