Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15 personer satt fast på färja – orsakade stort pådrag

Det var ett stort räddningspådrag när man befarade att färjan kunde kantra.Foto: Mikael Berglund

En personfärja med 15 personer, varav två barn, ombord befann sig i sjönöd utanför Tjörn på söndagen.

Oron var stor att båten skulle kantra – och sjöräddningen och räddningstjänsten larmades ut.

– Det kom in vatten i motorn och allt var helt översvämmat, säger passageraren Elisabet Tärneberg.

En båt med 15 personer ombord utanför Tjörn fick problem med motorn som slutade fungera. Larmet om händelsen kom klockan 13.25 på söndagen.

Det handlade en personfärja mellan Lilla Brattön och fastlandet.

– Båten tar in vatten. Den är tolv meter och ombord finns även två barn, konstaterade Christer Ekeroth vid Sjö- och flygräddningscentralen.

”Då blir det kaos”

Han berättade att båten hade drivit in mot land, men att personerna ombord inte kunde ta sig i land eftersom den låg vid en bergskant.

– Vi är oroliga för att den ska kantra. Då blir det kaos. De öser med vad de har ombord. En person har kunnat ta sig i land med en tamp så att båten inte driver vidare, sa han.

Förutom sjöräddningen larmades styrkor från räddningstjänsten, likaså helikopter och ambulans. Även dykare ryckte ut.

Vid 13.50-tiden meddelade räddningstjänsten att båten har säkrats av Sjöräddningssällskapet och att den inte kommer att kantra.

– Personerna ombord är i land nu. Alla är räddade, konstaterade Jörgen Hansson vid sjö- och flygräddningscentralen klockan 14.

Niklas Jendeby, pressansvarig på Sjöräddningssällskapet, säger att det var stationen från Stenungsund som var först på plats och att båten då tog in vatten.

– Bedömningen var då att vi skulle ta båten in till kaj. Där tömdes sedan båten på passagerare och vi fortsatte därefter med länspumpning, säger han.

Barnen blev oroliga

En av passagerarna ombord var Elisabet Tärneberg. Hon berättar att det kom in vatten i motorn och att färjan översvämmades.

– El och allting gick. Vi låg och drev en stund innan vi ringde sjöräddningen. Sedan stod vi helt still emot berget när sjöräddningen kom, säger Elisabet Tärneberg.

– Just nu tänker jag inte så mycket, men barnen tyckte att det var lite läskigt när vi drev ut.

Under söndagen blåste det kuling på Västkusten –på havet och i skärgården – förklarar meteorolog Isak Slettebø på väderinstitutet Storm.

– Vinden kommer att lugna sig under måndag och tisdag och då blir det även uppehållsväder och perioder med sol, säger han.

Räddningstjänstens båt tog in vatten

Räddningstjänsten fick rycka ut på ett annat båtdrama tidigare under söndagsförmiddagen.

Det var räddningstjänsten i Sotenäs som fick larm om att en av deras egna båtar höll på att sjunka vid hamnen i Kungshamn. 

– Den var vattenfylld, så vi fick pumpa ur den. Den sjönk aldrig utan vi fick upp den på land, säger Peter Bergman vid Sotenäs räddningstjänst.

Brandbåten låg förtöjd i hamnen när den av okänd anledning tog in vatten.

– Vi har den på land nu för att kolla vad som orsakat detta, förklarade Peter Bergman på söndagseftermiddagen.