Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15-åringen häktad för mordet på Alexandra

Den 15-åring som misstänks ha huggit ihjäl Alexandra Mezher, 22, på ett HVB-hem i Mölndal häktades på torsdagen för mord och försök till mord
Foto: Privat
Under onsdagen hölls en minnesstund för Alexandra Mezher i Borås.
Foto: Henrik Jansson
Attacken mot den unga behandlingsassistenten vid boendet har startat en diskussion om ensamarbetet på HVB-hem som vårdar unga personer som inte sällan lider av traumatiska erfarenheter från hemlandet och flykten till Sverige.
Foto: Henrik Jansson

Den tonåring som misstänks ha huggit ihjäl Alexandra Mezher, 22, på ett HVB-hem i Mölndal häktades på torsdagen för mord.

Som GT kunde berätta i går hade boendet slagit larm om tonåringens psykiska mående flera gånger före händelsen.

Trots det arbetade Alexandra Mezher ensam vid tiden för mordet.

Det var strax före klockan åtta på måndagsmorgonen som polisen larmades om att något skett på HVB-hemmet i Mölndal med tio ensamkommande barn och unga.

En av de boende, en pojke som enligt häktningsframställan är 15 år gammal, ska ha attackerat en ensamarbetande anställd, 22-årige Alexander Mezher, med kniv. Enligt åklagaren ska 15-åringen även ha angripit en av de boende i samband med att de ingrep och höll fast honom i väntan på polis.

Åklagaren Linda Wiking begärde under torsdagseftermiddagen tonåringen häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Strax efter klockan 16 kunde polisen meddela beskedet att 15-åringen häktas för mord och mordförsök.

Jobbigt arbeta ensam

Attacken mot den unga behandlingsassistenten vid boendet har startat en diskussion om ensamarbetet på HVB-hem som vårdar unga personer som inte sällan lider av traumatiska erfarenheter från hemlandet och flykten till Sverige.

Alexandra Mezhers väninna Parisa Rajabion har tidigare berättat för GT att Alexandra tyckte det var jobbigt att arbeta ensam under nätterna.

– Hon berättade att de var tvungna att jobba själva på nätterna och att hon inte kände sig trygg, säger vännen Parisa Rajabion.

Som GT kunde avslöja i måndags har personal vid boendet också kritiserat ensamarbetet. I samband med att Institutionen för vård och omsorg, IVO, gjorde en oanmäld tillsyn i december 2014 skrev myndigheten om klagomålen från personalen:

"Personalstyrkan hade minskats med en tjänst sedan boendet startade sin verksamhet i september 2014, vilket bland annat hade inneburit mer ensamarbete".

Underbemanning och ensamarbete

Tillsynen gjordes efter att en anställd hade ringt IVO och förklarat att situationen med underbemanning och ensamarbete var ohållbar.

– Hittills har inget allvarligt inträffat, men det kommer det att göra, larmade en behandlingsassistent och menade att hon talade också för resten av personalen.

Staffan Alexandersson, talesperson för företagsledningen som driver HVB-hemmet, sa under onsdagen att de nu ser över schemaläggningen och öppnade för ett stopp för fortsatt ensamarbete.

Ledningen vid boendet har också meddelat att de varit i kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, för att få hjälp med den nu mordhäktade 15-åringen.

Det sa Staffan Alexandersson under onsdagen till GT:

– Jag vet att Bup varit inblandade på något sätt just för den här pojken. Men jag vet inte hur den kontakten sett ut men jag vet att vi sökt hjälp och att vi gjort det vid flera tillfällen, säger han.

Den uppgiften bekräftas av personal vid boendet.